godišnjeg Hajao Mijazakija (dobitnik Oskara 2003. za „Spirited Away“) dobila je toplu dobrodošlicu na Venecijanskom festivalu, gde je prikazana u nedelju. U delu „Ponyo on the Cliff by the Sea“ petogodišnji dečak Sosuka spasava život zlatnoj ribici, a ona se pretovri u Ponjo, petogodišnju devojčicu sa specijalnim moćima, ali je ubrzo u okean vrati njen otac, bivši čarobnjak.

godišnjeg Hajao Mijazakija (dobitnik Oskara 2003. za „Spirited Away“) dobila je toplu dobrodošlicu na Venecijanskom festivalu, gde je prikazana u nedelju. U delu „Ponyo on the Cliff by the Sea“ petogodišnji dečak Sosuka spasava život zlatnoj ribici, a ona se pretovri u Ponjo, petogodišnju devojčicu sa specijalnim moćima, ali je ubrzo u okean vrati njen otac, bivši čarobnjak. Kada Ponjo uspe da isprazni magični eliksir u more, veliki talasi krenu ka selu dečaka Sosuka. Mijazaki kaže da je paralela sa Hans Kristijan Andersonovom bajkom „Mala sirena“, koju je Dizni ekranizovao kao animirani film 1989. godine, bila nenenamerna. Iako je ova priča prevashodno namenjena deci, sam Mijazaki nije želeo da film „usmerava“ prema bilo kojoj publici, već kaže da je imao nameru da on bude univerzalan.

Dominik Blank kao ljubomorna žena

Italijanski reditelj Pupi Avati je predstavio svoju krimi dramu „Il Papa di Giovanna“, čija je radnja smeštena u Bolonji tokom rata. Odnos oca i kćerke koji uništava odnos prema majci i dovodi glavnu junakinju u psihijatrisku bolnicu dok savezničke bombe počinju da padaju, osnova je ove priče.“Pokušao sam da hipotetički zamislim šta se dešava iza vrata jedne takve porodice. Bila je to solidna osnova za početak“, dodao je reditelj.

„Il Papa di Giovanna“ je drugi od četiri italijanska filma koji se na Mostri takmiče za Zlatnog lava.

U nedelju je publika videla francuski film „L’Autre“ Patrika Mario Bernarda i Pjera Trividića o ženi koja raskida sa svojim dečkom, samo da bi skoro poludela od ljubomore kada on počne da se viđa sa drugom ženom. Ostvarenje je bazirano na romanu „L’ Occupation“ Ani Erno, a glavnu ulogu maestralno igra Dominik Blak, koja je dobila francusku nagradu Cezar 1992. godine za sporednu ulogu u „Indokini“.

„Gledao sam „Malu sirenu“ kada sam imao devet godina, tako da je ona deo naše kulture. Nije mi se svidela ideja da sirene navodno nemaju dušu, a ljudi imaju“, rekao je Mijazaki na konferenciji za novinare.
Takođe, on nije želeo da pravi aluzije na cunami iz 2004. godine koji je opustošio južnu i jugoistočnu Aziju. „More je jako komplikovano. Bilo bi lepo nacrtati ga“, rekao je Mijazaki koji, iako priznaje korisnost kompjuterske grafike, nju ovde nije koristio već je sve rađeno rukom. „Animaciji je potrebna olovka i čovek koji je drži. Koristiću svoju olovku sve dok to budem mogao“, naglasio je Mijazaki. On sada planira da angažuje i mlade crtače za buduće projekte.
„Kada budem radio svoj sledeći projekat imaću preko 70 godina. Mislim, da će mi tada biti potrebna pomoć mlađe generacije“, naglasio je autor.
Za sam film deca i more su bile glavne inspiracije. Poslednje Mijazakijevo delo je već veliki hit u Japanu, gde Mijazaki ima tri među pet najprofitabilnijih dela svih vremena, a u Veneciji važi za glavnog favorita kada je u pitanju Zlatni lav.Prve ocene filma od strane kritike su pune pohvala, a na samoj projekciji „Ponyo on the Cliff by the Sea“ je dobio topao aplauz.
„Reč je o velikom fantastičnom delu koje će šarmirati decu od 3 do 100 godina“, piše u novini Hollywood Reporter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari