Miki Manojlović: Francuski film formirao nekoliko generacija naših reditelja i glumaca 1Foto: Filip Olčan

Četvrti Festival francuskog filma biće održan od 15. do 19. juna u Beogradu na tri lokacije Kosančićevom vencu, Silosima Beograd, mts Dvorani, kao i na online platformi MOJ OFF, danas je i zvanično najavljeno na konferenciji za medije u mts Dvorani.

O reviji francuskih filmova koju godinama prate i mlađe i starije generacije, celokupnom programu filmova, kao i ekskluzivnim gostima iz Francuske koji nas očekuju u danima trajanja festivala govorili su Fatih Akčal, prvi savetnik Francuske ambasade u Srbiji; Milica Ilčić, koordinator „Starogradskog leta“; Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta; Miki Manojlović, kum festivala; Manuel Šapira , putem Zoom uključenja i Igor Stanković, direktor mts Dvorane.

Fatih Akčal, Prvi savetnik Francuske ambasade u Srbiji istakao je da Francuska ambasada u Srbiji podržava i pozdravlja ovu lepu inicijativu Francuskog instituta u Srbiji i njegovih partnera, kompanija MegaCom Fil i mts Dvorana, koja doprinosi promovisanju francuskog filma i prisustva francuske kulture u Srbiji uopšte
„Poslednjih godina je uočljivo rastuće prisustvo francuskih i frankofonih filmova na brojnim festivalima u Srbiji, što me posebno raduje. Pomenute aktivnosti, između ostalog, ispunjavaju okvir obnovljenog sporazuma o filmskim koprodukcijama između Francuske i Srbije koji je potpisan 2019. godine uoči zvanične posete Srbiji predsednika Republike Francuske, gospodina Emanuela Makrona“, rekao je Akčal.

Milica Ilčić, koordinator „Starogradskog leta“ pozdravila je prisutne rečima da Stari grad već niz godina podržava reviju francuskih filmova, kao i da se posebno raduje činjenici da će i ove godine jedna od lokacija bioskopa na otvorenom biti na Kosančićevom vencu. Kako je istakla, Festivalom francuskog filma ove godine će biti otvoreno i “ Starogradsko leto“.

Katrin Fodri, Ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji je sa svoje strane poručila da četvrto izdanje Festivala francuskog filma predstavlja pravi prozor u svet aktuelnosti francuske kinematografije, sa posebnim osvrtom na Kanski festival koji se nedavno završio „Festival francuskog filma upisuje se snažnu politiku Francuskog instituta koja za cilj ima jačanje veza između Francuske i Srbije u oblasti kinematografije, zajedno sa projektima poput Francusko-srpskih filmskih susreta i Karavana francuskog filma.
“Odlučili smo da ovaj veoma bogati filmski program učinimo dostupnim svima, tako što će publika filmove moći da gleda u dva bioskopa na otvorenom, na Kosančićevom vencu i pored reke, kraj Silosa Beograd, ali i u mts Dvorani i onlajn, preko platforme MojOFF. I to nije sve. Tri poznata francuska umetnika ukazali su nam čast i posetiće Beograd kako bi publici predstavili svoje filmove: Serž Bozon, Manuel Šapira i Aleksi Manenti“, rekla je Fodri.

Miki Manojlović, kum festivala istakao je značaj sve većeg prisustva francuske kulture poslednjih godina u Srbiji:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari