Miki Manojlović: Nikad nisam kucao ni na jedna vrata 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Predrag Miki Manojlović je za ulogu strica u istoimenom filmu nominovan za hrvatsku nagradu Zlatni Studio, koja se dodeljujje 4. februara, a u kategoriji za najboljeg glumca konkurencija mu je glumac Roko Sikavica koji je u “Stricu” tumačio njegovog sina. Tim povodom Manojlović je za Jutarnji list pričao o svojoj saradnji sa autorskim dvojcem ovog nagrađivanog filmskog ostvarenja Davidom Kapcom i Andrijem Mardešićem, o tome zašto ga je privukao njihov scenario, a zbog čega je odbio Spilberga i ulogu u njegovom “Mirotvorcu”, o značaju filma Rajka Grlića “Samo jednom se ljubi” na početku karijere.

„S njim je moje okruženje prestalo biti lokalno, a imao sam 31 godinu. ‘Samo jednom se ljubi‘ je otvorio vrata filmskog sveta, a i ovog drugog koji prati film. Sve nakon toga je bilo tako da nikad nisam kucao ni na jedna vrata, nisam trebao. Bila su otvorena“, kazao Manojlović, dodajući da mu se uspeh ponavljao sa svakim filmom koji se nakon toga pojavio na festivalima.

„Tako da je to kod mene sve išlo glatko, s velikim uvažavanjem koje traje do danas. Govorim o inostranstvu , a to su ozbiljne stvari. Do svoje 35. godine u tom sam lokalu koji se zvao Jugoslavija potrošio, ispunio, završio sve moguće razmene s kim sam mislio da mogu i s kim sam imao sreću da mogu to učiniti. Imao sam ozbiljan razgovor s jednim poznatim glumcem baš na tu temu, u kojem sam rekao: ‘Mislim da nemamo više što jedan drugome dati, mislim da smo sve dali‘. Tu je završio taj prvi krug. Daljine koje su tada postojale bile su neke druge. Pritom ne mislim na geografske širine i dužine, nego na unutrašnje daljine. Novi ljudi, novi odnosi, inspiracija, istinska i duboka razmena, strani jezici kojima vladate, sve to vam otvara drugu vrstu razumevanja sveta“, ispričao je nedavno Manojlović.

Govoreći o saradnji sa rediteljima i autorima scenarija filma “Stric””ocenio je:

“Jako su inteligentno to napravili, to me privuklo… Dodatno, to im je prvi film i gledao sam sa zebnjom hoće li ih, kao i mnoge mlade autore, producenti ometati“ kazao je Manojlović dodajući da mnogo puta producenti mlade ljude dovedu u neprilike zbog nedostatka vremena, uslova.

Tu su i strah, i zebnja zbog prvog filma koji toliko godina čekaju, kao u slučaju dvojca Davida Kapca i Andrije Mardešića.

“Oni su kao neki Simon & Garfunkel, braće Dardene“, uporedio ih je s velikim imenima Manojlović.
„Strica“ je odabrao zbog scenarija a Spilberga je odbio zbog scenarija.

Kako navodi Jutarnji list nije htao da glumi u Spilbergovom „Mirotvorcu“ jer se ne bi dobro osećao da zarađuje snimajući ulogu za film čija se priča temelji na krvi i stradanju njegove bivše zemlje. Privukle su ga prve tri scene scenarija, mislio je da je u pitanju pogreška kada je video da se, naizgled, sve ponavlja..

O svojoj je ulozi u filmu ispričao je da je u skladu s onim kako doživljava glumu.

„To takozvano postojanje na sceni ili pred kamerom, i u slučaju ‘Strica‘ je, za mene, generalno biti, zaista biti, a ne igrati nekog. Biti antena pisca, režisera. Biti, znači u sebi pronaći sve ono što vi eventualno naslućujete, ono što vidite“, rekao je komentarićući procenu da je u „Stricu“ glumio patološkog tipa, sasvim nepripadajuće predstave o sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari