MikroFAF: Šezdeset osam filmova iz regiona, Evrope, Azije, SAD 1Foto promo

Ovogodišnje, 12. izdanje festivala MikroFAF, pod simboličnim nazivom „Limbo Edition“, održaće se od 12. do 14. novembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11), najavili su organizatori.

Filmovi koji će biti prikazivani tokom tri dana festivala potiču iz našeg regiona i drugih evropskih zemalja,

Azije, SAD, Meksika i Južne Amerike; žanrovski su veoma različiti; najmlađi autor ima devet godina a  najstariji 77, i svaki film će pronaći svoje mesto na platnu i svoju publiku.

Tematski fokus su filmovi koji se bave odgovorima na pitanja o kreativnom procesu umetnika dok je u limbu – emotivnom, umetničkom, telesnom, socijalnom, duševnom, globalnom.

Kako je to kad delimo vreme na pre i posle 2020, kad nešto što je nekad bilo normalno sad zovemo offline aktivnostima? Da li je možda limb, zapravo, zlatna sredina, balans, nedefinisano stanje u kome može da se živi i kreira srećno? Ili ipak predstavlja noćnu moru iz koje umetnik ne može da se probudi, a svestan je da sanja?

U takmičarskim selekcijama ove godine je čak 68 filmova od jednog do 15 minuta, poteklih od dece do autora koji gaze osmu deceniju, nastalih sa budžetom od nula novčanih jedinica do pozamašnih finansijskih ulaganja.

U revijalnom programu posvećenom mladim stvaraocima iz različitih delova Srbije, sa kojima Satibara i MikroFAF rade na inkluziji i decentralizaciji kulture kroz Inkluzivni kinoklub Moj krupni plan, biće prikazano osam filmova koje su mladi učesnici edukativnih programa snimili tokom 2021. godine.

Ovogodišnji žiri u kojem su filmski umetnici Staša Tomić, Aron Sekelj, Nikola Stojanović i Nađa Petrović

dodeliće nagrade (Mikropolise), i priznanja u kategorijama Nezavisni film, Uradi-sam film i Limb.

Juniorski žiri, Aleksandar Gubaš, Jelena Novaković i Mileva Lekić, u svojoj tradicionalnoj slobodnoj formi nagrađivanja, skrenuće pažnju na odabrane autore ispod 19 godina.

MikoFAF organizuje Satibara iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari