Milan JankovićFoto: UNS

Milan Janković je izvršni direktor i tim menadžer Akademske inkluzivne asocijacije, organizacije koja pruža podršku mladima i generalno osobama sa hendikepom da budu uključeni kao aktivni akteri u društvu, s fokusom na visoko obrazovanje.

Jankovića smo upitali šta čita, sluša i gleda, a ovo su njegovi odgovori.

ČITAM

Knjiga koju preporučujem je „Sentimentalna povest Britanskog carstva“, pre svega zbog stila kojim mi je Pekić približio razvoj jednog društva i način kojim prikazuje da različita stanja u njemu zapravo nisu različita, već su vremena različita, dok su konstalacije, uticaji i posledice više – manje isti. Zaintrigirao me je zbog same teme, ali i stila pisanja, kao i genijalne interpretacije istorijskih događaja u razvoju najveće imperije u istoriji čovečanstva, kao i odnosa sila prema drugim narodima, između ostalog i prema nama.

SLUŠAM

Autore kao što su Van Morison, Alice Merton, Nina Simone… ovde bih mogao da dodam još mnogo toga, ali izdvajam pomenute izvođače pre svega zbog skladnosti, dinamike i energije koju nose, naravno uz sve svojstvenosti njihovih stilova, kao i zbog pozitivne energije u njihovoj muzici.

GLEDAM

Kao i u slučaju sa muzikom, mogao bih da nabrojim još ostvarenja, ali filmove koje izdvajam su „Lorencovo ulje“, „Shutter Island“, „I Am Sam“. U svakom od ovih filmova priča manje – više, na svojstven način, pokazuje borbu ljudi za ciljeve do kojih im je stalo, posebno u ostvarenjima „Lorencovo ulje“ i „I Am Sam“. U filmu „I Am Sam“ izdvojio bih izuzetno odigranu uloga Šona Pena. Što se tiče filma „Shutter Island“, on predstavlja jedan od mogućih prikaza izazova sa kojima se susreću osobe sa mentalnim hendikepom i jedne totalno drugačije stvarnosti. Ujedno, u pitanju je jedna od najbolje odigranih uloga Leonarda Dikapria.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari