Olivera Brdarić, saradnica Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika i kulture iz Petrovaradina, ovogodišnji je lauerat nagrade „Milorad Medić“ za izuzetne rezultate u oblasti konzervacije i restauracije slika, koju dodeljuje Udruženje Reantika. Tim povodom, juče je u Atrijumu Narodnog Muzeja u Beogradu, priređena svečanost uz prigodan umetnički program u okviru koga su nastupili pijanista Aleksandar Markovići Oktet „Despot Stefan Lazarević“.

S obzirom na to da laueratkinja zbog gužve u saobraćaju nije još uvek uspela da stigne u vreme kada je po protokolu trebalo da primi nagradu, priznanje je u njeno ime primila Kristina Horjak, članica Udruženja Reantika. Magistar Jovan Pantići predsednik Udruženja, podsetio je da se ova nagrada dodeljuje sedmi put po redu i da se sastoji od diplome, novčanog iznosa, kao i poklona u vidu radova studenata Akademije umetnosti i konservacije SPC u Beogradu, te knjige Milorada Medića „Stari slikarski priručnici III“.

Pantićje potom rekao da je na osnovu prispelih predloga, Odbor za dodelu nagrada i priznanja Udruženja Reantika (Zdenka Živković- predsednica, Ženi Kelec, mr. Vladimir Bulajić, Danijela Karolija Crkvenjakov i mr. Jovan Pantić), doneo jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laueratu. U detaljnom obrazloženju odluke koju je Pantićpročitao, između ostalog, navodi se da je Olivera Brdarić, inače rođena 1960. u Novom Sadu, redovni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu od 1994, gde radi kao slikar konzervator, viši stručni saradnik i šef sektora. Brdarićeva je diplomirala na Višoj pedegoškoj školi, na konzervatorskom smeru i na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku. Vlasnica je sertifikata Reantike za uspešno završeni kurs Savremene metode konzervacije slika. U okviru programa stručne razmene kroz Projekat Balkan Jobswop, boravila je u Danskoj u Vajle okrugu u Centru za konzervaciju, a takođe je učestvovala na seminaru u Narodnom muzeju u Beogradu u okviru Projekta na rekonzervaciji slike Jakopa Palme. Obavljala je mentorske poslove i objavila nekoliko stručnih radova, između ostalih i naslov „Problemi konzervacije i restauracije prestone ikone Sv. Jovana Preteče sa ikonostasa crkve Sv. Dimitrije u Dalju“. U statusu stalno zaposlene bila je angažovana na brojnim konzervatorskim i restauratorskim poslovima. Između ostalih, na ikonostasu Grobljanske kapele manastira Rakovac u Sremu, na ikonostasu manastira Ravanica, na slikama iz galerija „Milan Konjović“ u Somboru, „Sava Šumanović“ u Šidu, u Muzeju naivne umetnosti (Ilija BašičevićBosilj) i mnogim drugim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari