Milošu Đorđeviću "Zoranov brk" 1Foto: PTK "Zoran Radmilović"

Publika pete festivalske večeri 26. „Dana Zorana Radmilovića“ bila je u prilici da gleda potpuno drugačije „Sumnjivo lice“ intrigantnu predstavu sa rediteljskim potpisom Andraša Urbana u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda.

– Dobili smo predstavu koja ima prepoznatljivu estetiku Andraša Urbana, a nije izneverila Nušića. Ona obuhvata ovo vreme. To je Nušić XXI veka. „Sumnjivo lice“ je verovatno njegov najhrabriji komad. Predstava je glas više razumu i veri da imamo snage da svojim životima podarimo smisao – smatra Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta, koji je došao zajedno sa ansamblom u Zaječar.

U kompaktnom ansamblu svojim tumačenjem Alekse Žunjića izdvojio Miloš Đorđević koji je po oceni stručnog žirija festival zaslužio nagradu za glumca večeri „Zoranov brk“.

– Ova nagrada mi mnogo znači jer nosi ime glumca poznatog po komičnom repertoaru, po improvizaciji, po velikoj hrabrosti i slobodi na sceni da pusti publici nešto lično, nešto svoje. U tom smislu ja sam se tu prepoznao. Mi glumci, iako ja više nisam toliko mlad glumac, koji učimo i gledamo starije kolege, volimo kod tih velikih glumaca da prepoznajemo neke zajedničke crte ubeđujući sebe da možda i mi možemo jednog dana da postanemo tako veliki i tako jačamo svoje samopuzdanje. Tako da meni ova nagrada zaista puno znači – rekao je Đorđević po dobijanju nagrade koji je o saradnji sa Andrašom Urbanom kad je reditelj izneo svoje viđenje lika, koji treba da igra, rekao:

-Nisam bio iznenađen. Svakako sam znao da to ne može da bude ništa normalno i klasično. Samo je bilo pitanje u šta će to izrasti. Imao sam jednu jedinu indikaciju od Andraša Urbana “ti ćeš se puno presvlačiti”. Rekao mi je “uđeš k`o žena, a posle ćemno da vidimo”. To mi je bilo dovoljno za sav ovaj užas, koji sam prikazao večeras na sceni. – objasnio je Miloš Đorđević.

Petog festivalskog dana Najmlađa publika je petog festivalskog dana gledala ansambl Državnog lutkarskog teatra iz Vidina i komad “Čedo” po tekstu, režiji i scenografiji Magdalene Miteve. “Čedo” obrađuje temu starog bugarskog običaja po kome novorođena beba treba da dobije ime po dedi. Međutim, majka i ćerka započinju besnu raspravu oko imena nerođenog deteta – kako da ga nazovu, po dedi ili po ocu. Rasprava oko imena pokazuje večni sukob između generacija, tradicije i vrednosti.

Danas je na festivalskom programu komad “Mirna Bosna”, koji po tekstu Borisa Lalića i u režiji Saše Peševskog, izvodi ansambl Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Neposredno pre predstave u foajeu zaječarskog pozorišta biće predstavljena nova izdanja Sterijinog pozorja, o čemu će govoriti dr Miroslav Radonjić, direktor ove kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari