Ministar posetio štrajkače u Narodnom pozorištu 1Foto: A.Ćuk

Ministar kulture Vladan Vukosavljević posetio je večeras štrajkače u Narodnom pozorištu.

Naime, članovi sindikata Narodnog pozorišta večeras su stupili u štrajk upozorenja od 60 minuta, jer upravnik ovog pozorišta Dejan Savić odbija da podnese ostavku.

Deo ansambla Drame i drugih zaposlenih u Narodnom pozorištu koji je večeras održao štajk upozorenja od sat vremena u foajeu „Raša Plaović“, najviše se obradovao dolasku ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića koji je kazao da je došao da vidi kakva je situacija i kako se ponašaju akteri.

Na rafal novinarskih pitanja da li je uz glumce ili uz Dejana Savića i šta je sledeći potez Ministarstva, Vladan Vukosavljević je rekao da se situacija u Narodnom pozorištu neće rešavati preko kolena, ali da to ne znači da će se oklevati i da neće biti proaktivnih poteza.

– Zadatak Ministarstva jeste da jedna od naših najvažnijih ustanova kulture u Srbiji stabilno preživi krizu u kojoj se nalazi – kazao je dodajući da Ministarstvo u saradnji sa predsednicom vlade vodi intezivne razgovore i da očekuje da će u brzom roku imati stav.

– Ja znam da vi očekujete i već je bilo očekivanja ovih dana s tim u vezi, ali značaj Narodnog pozorišta je toliki i takav da mi ne možemo preko kolena da preduzimamo poteze koji se tiču sudbine jedne od najvažnijih ustanova kulture u Srbiji . Ja sam došao večeras ovde da prisustvujem događajima koji su najavljeni, da vidim kako se ponašaju akteri, da vidim ko šta ima da kaže. Čuli smo neke glasove da će doći do nekih nesporazuma i tako dalje i zato želim da uverim javnost da Ministarstvo kulture sa velikom pažnjom i posvećenošću prati situaciju i, naravno, u saradnji sa predsednicom Vlade Republike Srbije pravi plan za vrlo brze poteze – kazao je Vladan Vukosavljević, dodajući da ne može da prejudicira odluku Ministarstva.

– Nama je interes Narodnog pozorišta iznad svih drugih partikularnih, personalnih i svakih drugih interesa- istakao je ministar, a neko je uzviknuo – I, nama je..!

Sa opaskom jedne novinarke da situacija sa Narodnim pozorištem ne traje dva dana već mnogo duže ministar kulture se složio i konstatovao da su prošle tri nedelje od nastanka krize. Prema njegovim rečima to je za Ministarstvo prekratak rok da bi se vukli radikalni potezi ali to ne znači da neće biti proaktivnih poteza s tim u vezi.

– Ministarstvo kulture i ja lično posvećujemo veliku pažnju ovim događajima. To ne znači da ćemo večno oklevati, to ne znači da ćemo odlagati poteze, ali verujem da je ovo kako radimo u interesu ove ustanove – zaključio je ministar kulture Vladan Vukosavljević .

Zamoljena da prokomentariše novonastalu situaciju glumica Dušanka Glid Stojanović je rekla:

– Vidite i sami. Ovo je ozbiljna podrška. Ja verujem da će Dejan Savić dostojanstveno otići pošto je povukao niz nedostajanstvenih poteza.

Glumac Hadži Nenad Maričić takođe smatra da i to što je predsednica Vlade najavila da će se situacija rešiti, svima uliva veliku nadu. On je kazao da će se i večeras svi oni potruditi oko publike

– Učinili smo da to bude na opštu radost iako smo u nezavidnoj poziciji. Delićemo naš proglas i razgovarati jedan na jedan s publikom. – kazao je Maričić. On je skrenuo pažnju i da se sve više širi atmosfera straha, ali da uprkos tome oni neće odustati

– Čak nam prilaze i kolege iz Opere i drugih sektora. Svi smo u foajeu, to je lice mesta. Štrajkujemo jer želimo da se poboljša ekonomski položaj. Imamo napismeno da je Dejan Savić ignorisao zahteve zaposlenih za poboljšanje uslova rada i to godinama. Ispicijenti su pisali o tome, garderoberi i drugi – ništa se nije uradilo . Jedan od jako važnih razloga je i neprimereno ponašanje Dejana Savića u medijima koji je vređao ansambl Drame. Svi se pitaju zašto glumci, a ne i ostali. Zato što imamo pravo na to i zato što se osećamo ugroženim. Možda se u Operi i Baletu tako ne osećaju, ali mi znamo istinu da se honorarci plaše da neće potpisati u decembru ugovor – zaključio je Hadži Nenad Maričić.

– Čekamo dalje korake koji su sada na Ministarstvu kulture i informisanja i Vlade republike Srbije baš onako kako je i premijerka rekla. Sada jeste potez na Ministarstvu kulture koje može da razreši upravnika dužnosti i da Vladi Srbije predloži smenu. Publika je sve vreme na našoj strani i ona vrlo dobro razume o čemu mi govorimo. I uslovi na radu i ekonomski momenat je nešto što naša publika vrlo lako može da razume – poručila je između ostalog Ivana Nenadović , predsednica štrajkačkog odbora sindikata Singlus Narodnog pozorišta u Beogradu i producentkinja u ovoj kući za međunarodnu saradnju.

U nastavku večeri glumci su pozdravljali publiku i ljubazno ih upućivali da će predstava koja je te večeri na repertoaru kasniti ali da će je ipak biti. Kada je jedan od zaposlenih upitao jednu gospođu dok je ulazila u pozorište zna li da štrajkuju . odgovorila je „Naravno da znam. I treba da štrajkujete“, poručila je gospođa.

Tri imena i prezimena

Upitan da li je tačno da su u opticaju tri imena za novog upravnika ili upravnicu Narodnog pozorišta i to Ivana Dedić, Miki Manojlović i Željko Hubač, Nenad Maričić je odgovorio: „Ne možemo da govorimo ko će biti upravnik samo čekamo sledeći potez da se već danas nešto učini“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari