Ministar Vukosavljević otvorio 50. Levački sabor 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

U porti manastira Kalenić kod Rekovca večeras je svečano otvoren 50. sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je kazao, prilikom otvaranja sabora, da „manifestacije koje čuvaju kulturno nasleđe našeg naroda, a dožive 50. izvođenje, zaslužuju dubok naklon i veliko poštovanje“.

„Sve ono što na ovaj način iskazano traje pet decenija, jeste jedna nesvakidašnje dobra i vredna stvar. U onoj meri u kojoj znamo da čuvamo svoju kulturu, sećanje, tradiciju i istoriju, u toj meri zaslužujemo da postojimo na svirepoj istorijskoj sceni“, rekao je Vukosavljević.

On je rekao da srpska kultura pripada svakom Srbinu koji je živeo na ovim prostorima bez obzira na oblik političkog uređenja koji danas vlada u ovom regionu.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević uručio je povelje „Brativoje Marković“, za doprinos razvoju Levačkog sabora, ministru kulture Vukosavljeviću i vladiki šumadijskom Jovanu.

Sutra, u nedelju, nakon defilea i takmičenja kulturno umetničkih društava, održaće se izbor za najlepšu devojku sabora, najdužu pletenicu, najduži brk i najlepšu žensku i mušku narodnu nošnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari