Ministarstvo kulture Crne Gore: Srbija posegla u crnogorsko kulturno nasleđe

Ostavite komentar


  1. Dragi moji sugradjani, ne kukajte na ponasanje Srba. Pa I mi Srbi Crne Gore imamo pravo da se obucemo I da uzmemo gusle u sake.Nije valjda da Samo montenegrini imaju prava na koporan I gusle. 80% montenegrina nikad gusle nije u ruke uzela i ne zna sta bi uz nah pevala.

  2. A mozda bi Montenegro mogao da ‘prezentira’ i svoj Sever, kao teritoriju koju naseljavaju Srbi, koji su u svojoj narodnoj nosnji i sa svojim guslama bili prezentirani u kulturnom centru Srba i Srbije. Sto se samih gusala tice, neka odmah tuze UNESCOu i Krajisnike i Albance, i Bosance i Hercegovce zbog visevekovnog koriscenja ‘crnogorskog instrumenta’?! … Pod Lovcenom, budalastinama nikad kraja … ?

  3. Ovo me podseca na situaciju kada neko hoce da napusti zajednicku kucu ali bi hteo da sa sobom ponese i kucu i sve ono sto je u njoj?! Sa jezikom su uspeli kreiranjem onih cuvenih „sj“ ili „slj“, pa mogu slican izum da naprave i sa guslama. Neka dodaju jos jednu konjsku dlaku i neka „zastite“ svoju bastinu. Konjima nije bitno, jedna dlaka vise ili manje, ali ce montenegrini moci da insistiraju na razlici. Moci ce da dokazu da su posebni. Ovo je ociti primer kada neodgovorni ljudi, sitnog palanackog mentaliteta, svojim trapavim i nedostojnim ponasanjem vestacki proizvode netrpeljivost i omrazu medju narodom, koji je potekao sa istog „izvora“. Cemu li se oni nadaju?

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.