Ministarstvo kulture Crnoj Gori: Srbija nije uzela ništa tuđe 1Foto: N1

Srbija je, prilikom nominacije pevanja uz gusle za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine podnela opsežnu dokumentaciju, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije nakon saopštenja iz Crne Gore kojim se Srbija optužuje da je posegla u kulturno nasleđe te države.

Tokom dvogodišnje procedure, stručnjaci Uneska su vrednovali priloženi dosije i čitava procedura je bila javna. Upis na listu Uneska ne znači da tvrdimo da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je reč o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svedoče brojna udruženja i posećene guslarske večeri, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Kako dodaju, guslar koji je izveo svoju pesmu na otvaranju Kulturnog centra „Ivo Andrić“ u Pekingu bio je odeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini i to je činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmeni.

Deo srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe, ističe se u saopštenju,

Smatramo da je Ministarstvo kulture Crne Gore sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi sa ovom temom, te ih obaveštavamo da Srbija nije „posegnula“ ni u čije kulturno nasleđe „predstavljajući ga kao svoje“, i ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice pre nego što posegnu za neprimerenom i neargumentovanom jetkošću, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari