Ministarstvo kulture objasnilo zašto je sredstva na konkursu dobila zadužbina proroka Tarabića kojom rukovodi Branimir Nestorović 1Foto: Bojan Cvejić

Komisija ministarstva kulture saopštila je da je na konkursu u oblasti muzejskog nasleđa podržala projekat „Istraživanje i prezentacija nasleđa i zaostavštine proroka Miloša i Mitra Tarabića“, jer on kako su naveli „doprinosi očuvanju i promociji etnološkog i antropološkog nasleđa užičkog kraja i biće osnov za formiranje buduće stalne muzejske postavke“.

Odgovarajući na kritike u medijima koje su se pojavile od kako se saznalo da je za ovaj projekat izdvojeno 400 hiljada dinara, iz ministarstva kulture su rekli da su proročanstva, usmena i pisana sastavni su deo kulturne baštine svake zemlje jer oslikavaju socio-humanističku sliku naroda i vremena u kome su nastali.

„Selo Kremna pored prirodnog i istorijskog nasleđa ima i jedinstven kulturni potencijal. Cilj projekta, koji je podržan od strane Komisije je istraživanje, dokumentovanje i prezentacija građe koja se čuva u Arhivu i Muzeju grada Užica, beleženje predanja, porodične kolekcije i prikupljanje originalnih predmeta koji se nalaze u ličnim zaostavštinama lokalnog stanovništva i imaju odgovarajuće kulturno istorijske vrednosti“, naveli su iz ministarstva.

Autorima kritičkih tekstova su poručili da bi da su bolje upućeni u kulturu i nasleđe, znali da je grad Salon de Provans kuću u kojoj je prorok Nostradamus živeo pretvorio u njegov muzej.

Mediji su ranije pisali da su Zadužbini proroka Tarabića, u kojoj je predsednik Upravnog odbora doktor Branimir Nestorović, dečiji alergolog i pulmolog, u javnosti poznat po svojim kontroverznim stavovima, uglavnom antivakserskim, dodeljena sredstva ministarstva kulture, u oblasti projekata zaštite i digitalizacije kulturnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari