miris sveže farbeFoto: Promo

Svetska premijera filma „Miris sveže farbe“ rediteljke i scenaristikinje Nađe Petrović biće održana 19. avgusta u okviru takmičarskog programa 30. Sarajevo Film Festivala.

Film „Miris sveže farbe“ će se takmičiti za nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film.

Radnja filma prati šesnaestogodišnju Emu koja, nakon što roditelji prodaju stan u kojem je odrasla, u znak revolta, beži od kuće zajedno sa svojom mlađom sestrom. Opsednuta idejom da se vrati u svoj pravi dom, počinje da prati čoveka koji je kupio stan. Uloge u filmu tumače Anđelka Petrović, Igor Benčina, Helena Bucalo i Jelena Stupljanin.

Nađa Petrović, autorka filma, je povodom svetske premijere izjavila: „Ima više razloga zašto sam srećna i uzbuđena što je premijera našeg filma baš na Sarajevo film festivalu. Jedan od njih je svakako jer je to najbitniji festival u regionu i najbolje mesto na svetu da se bude drugom polovinom avgusta, koliko zbog dobrih filmova, toliko i zbog svih ljudi iz filmske industrije koji se tu jednom godišnje okupe ali i uživanjem u samom gradu koji mi je postao jedan od omiljenih. Ipak, najviše od svega mi je drago jer se osećam kao da je za nas sve počelo na Sarajevo film festivalu sa kratkim filmom Šerbet, koji je režirao Nikola Stojanović, a ja pisala scenario. Snimili smo ga na trećoj godini fakulteta i u Sarajevu smo tog leta dobili Srce Sarajeva za najbolji studentski film. Sećam se posle dodele nagrada, bila sam u neverici i osećala sam se kao da se stvarno sada nešto promenilo, i da tek sada za nas sve počinje. To nam je stvarno bio veliki podsticaj za dalje i najveća potvrda do tada”.

Svetska premijera filma „Miris sveže farbe“ Nađe Petrović na 30. Sarajevo film festivalu 1
Foto: Promo

„Sada sam toliko počastvovana što je Miris sveže farbe, prvi film koji sam samostalno režirala, isto tu, kao nekad. Film smo snimali na zimu 2021. godine. Bilo je dosta komplikacija, pao je sneg, pa se otopio sneg, puno lokacija, malo vremena… Ja sam bila nesigurna kako će sve da prođe jer nikada do sada nisam bila u toj ulozi, međutim onda sam shvatila kako sam okružena pretalentovanim ljudima kojima je stalo koliko i meni da sve bude dobro, pomislila sam da onda i mora da bude dobro, i na kraju i jeste. Nije sve ispalo baš onako kako sam isprva zamišljala, ali deo procesa i jeste prihvatiti to i videti šta je možda ta neuhvatljivost snimanja donela,” dodala je rediteljka filma.

Ekipu filma „Miris sveže farbe“ čine Savina Smederevac (producentkinja), Mladen Teofilović (direktor fotografije), Nikola Stojanović (montaža), Luka Cvetko (dizajn zvuka), Neva Joksimović (kostimografija), Dina Nedelkov i Anđela Tošić (scenografija), Rastko Stojanović (izvršni producent). Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu uz podršku Erste banke.

Svetska premijera filma „Miris sveže farbe“ Nađe Petrović na 30. Sarajevo film festivalu 2
Nađa Petrović, foto: privatna arhiva

Nađa Petrović (1997) diplomirala je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a master studije je završila na Katedri za filmsku i televizijsku režiju. Njen roman „Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate“ ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

Po njenim scenarijima snimljeno je nekoliko kratkih igranih filmova koji su prikazani na preko 150 festivala širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari