Mirko i Slavko, superheroji Jugoslavije: Proglašeni su za neosporan šund, a porazilo ih je vreme

Ostavite komentar


  1. ja sam, kao klinac, čitao ove sripove. U poredjenju sa komandantom Markom, Teksom Viverom , Zagorom, Mirko i Slavko su bili smešni ali poenta i nije bila u crtežu i priči, već u samom nazivu edicije NIKAD ROBOM. I svi ostali stripovi su veličali sloborarski duh, pravdu, zajedništvo i jednakost ljudi. Danas toga nema, već se ismevamo sa svojom istorijom, svojim nasledjem, dozvoljavajući neobrazovanima da nameću svoje vrednosti i stavove. Ja sam , uz Mirka i Slavka, stekao drugove sa kojima se družim ceo život i koji su bili uz mene i moju porodicu kad je bilo teško, tako da i mitsku rečenicu pazi metak doživljavam kao alegoriju za prijatelja koji je uz tebe kada se i glava gubi.

  2. I ja sam učestvovao u crtanju tog stripa u kooperaciji sa Buinom. Ja sam prema tekstu (koji sam dobijao od Srećaka Jovanovića) osmišljavao i crtao scene ostavljajući mesta za likove koje je docrtavao lično Buin. Doduše, mogao sam i ja da nacrtam neke sporedne likove kao što su mrtvi Nemci ( a bilo ih je mnogo) pa grupu partizana u jurišu itd. Morao sam da nactram nemačke tenkove i avione („Štuke“) razne vrste oružja, eksplozije, planine, doline, kuće itd. I naravno da ispišem tekstove čitkim (i ujednačenim) slovima u tzv. „oblačićima“. To je trajalo do 1973. i kad je naprasno prekinuto. Kad sam upitao zašto, odgovoreno je da je to nešto politički. Više nisam pitao.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.