Miroslavljevo jevanđelje, beogradska mumija i umetnost u tri dimenzije za Međunarodni Dan muzeja 1Foto Narodni muzej Srbije

Podom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja, Narodni muzej Srbije će u okviru svog programa izložiti za javnost najstariju srpsku rukopisnu knjigu, Miroslavljevo jevanđelje, koje se čuva u specijalizovanoj komori na prvom spratu muzeja.

Tokom produženog radnog vremena muzeja od 12 do  22 časa  svi zainteresovani posetioci moći će da pogledaju Miroslavljevo jevanđelje, uživajući u pričama koje su pripremili kustosi i saradnici Muzeja o bogoslužbenoj knjizi iz poslednje decenije 12. veka.

Zbog izuzetnog značaja i vrednosti, Miroslavljevo jevanđelje je proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine, a od juna 2005. godine nalazi se na listi UNESKA, Pamćenje sveta (Memory of the World).

Međunarodni dan muzeja 18. maja u Narodnom muzeju Srbije biće upotpunjen radionicama i stručnim vođenjima, kroz koje će zainteresovana publika moći da se upozna sa kulturnom baštinom različitih perioda, od praistorije, do modernog dobra, od božanstava i Beogradske mumije iz Starog Egipta do izuzetnih dela jugoslovenske skulpture.

Posetioci Narodnog muzeja biće u prilici da saznaju više o mumiji, najstarijem egipatskim artefaktom u Srbiji, amuletima od zlata, lapisa lazulija i fajansa različite namene.

U drugom delu dana, šetajući kroz Galeriju jugoslovenske umetnosti, razgovaraće se o najistaknutijim primerima moderne skulpture, bogatstvu različitih umetničkih poetika i širokim mogućnostima stvaralačkih postupaka i materijala.
Satnica progamaje sledeća:

Od 12 do 22 sata biće izloženo Miroslavljevo jevanđelje.

U podne počinje stručno vođenje Staroegipatska zbirka Narodnog muzeja Srbije, kroz koju će voditi muzejska savetnica Ivana Minić.

U 13 sati počinje radionica za decu Staroegipatska božanstva za koju je neophodno prethodno poslati prijavu na [email protected].

Radionica je namenjena deci uzrasta od 7-10 godina.

Stručno vođenje od 18 sati nosi naziv Umetnost u tri dimenzije: skulptura 20. veka na stalnoj postavci NMS.

Posetioce će kroz postavku voditi viša kustoskinja Lidija Ham-Milovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari