Dosad je, na ovim prostorima, jedino reka Ibar bila bez svog džez festivala pa smo odlučili da je krajnje vreme da ga i ona dobije na jednoj svojoj tački – konstatuje za Danas Mihailo Miša Blam, umetnički direktor novoosnovanog Međunarodnog džez festivala JazzIbar, koji će prvi put biti održan od 1. do 3. jula ove godine u Kraljevu. – Šalu na stranu – dodaje on – umetnost i misionarstvo dva su elementa koji su vezali nekolicinu nas u jednu spregu iz koje se porodila nova beba koja će, nadam se, zaživeti punom snagom.


A, ovu nesvakidašnju vezu ostvarili su, najpre, ljudi iz Kulturnog centra Ribnica u Kraljevu i pomenuti Blam – profesor, muzičar, kompozitor, aranžer, džez publicista, menadžer i slobodni umetnik, i, u ovom slučaju, entuzijasta. Potom su im se pridružili grad Kraljevo, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Izraelska ambasada u Beogradu, da bi, konačno, svoj pristanak dalo i tridesetak muzičara iz Srbije, Izraela, Nemačke i Mozambika, odnosno, Portugala. Sve to skocano je u trošak od oko 800 hiljada dinara, što je pravi rekord kad je reč o manifestacijama ovakvog karaktera, ne samo u Srbiji. Festivalska dešavanja, planirano je, odvijaće se na otvorenom, na prostoru Trga Svetog Save (osim prve večeri), a svi programi počinju u 21 sat.

Prvojulsko otvaranje, dakle, odvijaće se na Platou gradske knjižare i imaće multimedijalni karakter. Te večeri će prisutnu publiku, kroz svoj fotografski opus, najpre provesti majstor fotografije Ivan Grlić. Serbian Soul Bre! zbirka je portreta džez i inih muzičara, koja je svoju premijeru imala među koricama, tačnije kao monografija koja se pojavila nedavno. Za neku vrstu uvodne reči, potom, biće zadužen džez publicista Milan Milovanović, nakon čega će se na binu popeti trio formiran baš za JazzIbar, a čine ga kontrabasista Miša Blam, Duško Javanović za klavirom i Beti Đorđević (vokal).

Drugo veče otvoriće Kvartet pijaniste Leonida Ptaške koji dolaze iz Izraela, a pridružiće im se ovdašnji Miša Blam na svom instrumentu i Katarina Kačunković (vokal). Nakon njih, svoju varijantu džez standarda, Bitlsa i inih muzičkih poslastica, ponudiće Kamerni ansambl iz Aždoda (Izrael).

Ovogodišnji, prvi džez hepening u Kraljevu zatvoriće 3. jula ekipa muzičara, All Stars varijante, koji čine Hanes Bekman – violinista iz Nemačke, crnoputi pijanista Edgar Vilson (Mozambik-Portugal), legendarni bubnjar poreklom iz Kraljeva, Lazar Tošić, ponovo Miša Blam na kontrabasu i nada Pavlović (vokal).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari