Mit o Halijardu

Ostavite komentar


  1. Hoce li u nasim bioskopima biti prikazivani neki normalni filmovi a ne uzas jer nam je dosta vise takvih stvari!

  2. Boli me uvo i za Radoša Bajića i za njegov film, nego me interesuje šta u mitu o Halijardu nije tačno. Gde su činjenice, ne računajući niz insunijacija da je cela akcija spasavanja američkih pilota prenaduvana. Na kraju, i da je filmska priča naduvana, zar je to u filmskoj industriji zabranjeno? Vito Korleone je bio istorijska ličnost? Bill je stvarno stradao na kraju filma The Bride na kraju filma Kill Bill ubija Bill-a? Neko je stvarno spašavao redova Rajana? Oskar Šindler je u filmu prikazan bez ikakvog scenarističkog fikšn začina?

  3. Nemci su podigli spomenik braniocima Bgd 1915 u Košutnjaku. To je prvi put da neko neprijatelju podiže spomenik. Ovo je drugi put jer su to saveznički piloti koji su bombardovali Srbiju 42 – 44 više od 30 puta.

  4. Konačno da se apsolutno slažem sa člankom Danasa. Povampirenje četništva je uzelo toliko maha da se može uporediti sa povampirenjem ustaštva. Kuda ide ovaj narod?

  5. Vidim da kritika nije namenjena filmu nego pripadnicima JVuO koji izgleda moraju biti prikazani kao u filmovima Veljka Bulajića, bradati i masni od gibanice, pijani sa nožem međ zubima. Poražavajuće je da se istorijski događaji i njihovi akteri i dalje tumače pod uticajem ideologije a ne na osnovu istoriografije. Sa ove vremenske distance imamo priliku da realno sagledamo kompleksne događaje u periodu drugog svetskog rata na ovim prostorima. Činjenica je da smo imali dva pokreta otpora sa različitim ideologijama. Spletom niza okolnosti, a po najviše na nivou svetskih sila, komunistički pokret je preuzeo vlast. Znamo za onu narodnu”istoriju pišu pobednici”, ali ovi su je baš ispisali. Nastavite da gledate partizanske propagandne filmove i uživajte u vama prihvatljivoj verziji istoriografije, a godina je 2023.

  6. На жалост као и увек. Десет Срба двадесет мишљења.

  7. Доста више са омаловажавањем Срба и Србије. Било би добро да чујеш људе који су били са или уз четнике. Да чујеш све „лепоте“ које су комунисти допринели Србији. Такви као ти су површни људи и све што је наше је бљак и за осуду. Изволте пријатељу, врата су ти отворена. Иди где хоћеш.
    Питам се само, шта си ти урадио за Србију, сем што критикујеш? Коме си, шта и колико помогао?

    А вама којима јме доста свега, срам вас било! Ако вас је стид, срам што сте Срби, изволте господо на запад. Тамо одавно цветају руже и тече мед и млеко. Надао сам се да човек кад одрасте, постаје паметнији, свеснији, а ви који критикујете све наше и што сте мондијалисти, знате ли да набројите бар 10 наших задужбина? Сигуран сам да о странцима медиокритетима са запада који су популарне звезеде, знате скоро све. Уз вас ми стално тапкамо у месту и дођосмо због попистљивости да нас пљују и курта и мурта

  8. Mit je i da je Jugoslavija nastala 29.11.1943. u Jajcu. Stvarnost; Jugoslaviju su napravili ljudi 1.12.1918. u Beogradu. Celo svoje detinjstvo i mladost sam bio izložen levoj mitologiji bez kajanja i samokritike. Ja u Radoševom filmu nisam primetio ni trunku mržnje prema partizanima i komunistima. Samo poziv na izmirenje. Umesto toga, za neke je 7. juli, dan kada smo počeli da se ubijamo i dalje praznik. Nek vam bude praznik kad ste ubili prvog nemačkog vojnika a ne prvog Jugoslovena. Radoš vam je dobar i bolje vam je da ga hvalite. Jer, kad počnu drugi da snimaju o periodu novembar 44 do maja 45, otkup, sremski front, bežanija preko granice, diktatura proletarijata itd. ostaćete bez bilo kakve mitologije i svima će postati jasno da je vama vaša država negde u nekom cloudu, na mreži, samo nije ovde.

  9. Ja ovaj film sigurno necu gledati,Srbi ne treba nikom da se uvlace u guzicu.A sto se tice cetnickog pokreta bez obzira sto mi niko nije bio cetnik mora da se dovede istinite istoriske cinjenice sa bi napeavili prave zakljucke i iskustva,jer vazda neciji sinovi ginu za budale i glupsone a drzava daje i poklanja sto je krvlju placeno.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 1. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.