Asja Zara LagumdžijaAsja Zara Lagumdžija/Foto: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Mlada bosanskohercegovačka glumica Asja Zara Lagumdžija za prvu ulogu na filmu, onu u ostvarenju „Ekskurzija“ dobila je sinoć nagradu za najbolju žensku ulogu u Marakešu.

Kako piše Nova.rs, više od sedamdeset filmova iz 36 zemalja, zvezde iz čitavog sveta, od Džesike Čestejn u svojstvu predsednice žirija, preko Tilde Svinton i Marion Kotijar, do Vilijama Defoa, obeležili su 20. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Marakešu, koji je sinoć, posle devet dana, završen dodelom nagrada.

U čitavoj istoriji festivala desilo se prvi put da je glavna nagrada „Etoile d’Or“ dodeljena jednom marokanskom filmu – „The Mother of All Lies“ (Majka svih laži), koji potpisuje Asme El Mudir.

A Nagradu žirija na ravne časti dele marokansko ostvarenje „Hounds“ u režiji Kamala Lazraka i palestinsko „Bye Bye Tiberius“ Line Soualem. Najboljom rediteljkom proglašena je senegalska sineastinja Ramata – Tulaje Si za film „Banel & Adama“.

Asja Zara Lagumdžija
Asja Zara Lagumdžija/Foto: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Nagradu za najbolju glumicu dobila je mlada bosanskohercegovačka glumica Asja Zara Lagumdžija za ulogu u filmu „Ekskurzija“ Une Gunjak. Asja Zara igra glavnu ulogu u „Ekskurziji“, koji je ovogodišnji kandidat Bosne i Hercegovine za Oskara.

Ostvarenje, koje je beogradska publika imala šansu da vidi premijerno na upravo završenom 29. Festivalu autorskog filma, prati tinejdžerku Iman, koju igra Lagumdžija, inače naturščik, koja privlači pažnju starijeg dečka. I to u trenutku kad se s razredom sprema da ide na ekskurziju. Nakon igre „istine i izazova“, po školi kreće da se širi glasina kako je Iman trudna, što preti da ugroziti dugo čekanu ekskurziju.

Pored Asje Zare, uloge u prvom igranom filmu Gunjakove, ostvarili su i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Svetsku premijera održana je letos na Filmskom festivalu u Lokarnu, gde je ovenčan specijalnim priznanjem, a usledila je gala projekcija na 29. Sarajevo film festivalu.

A preksinoć, na zatvaranju 29. Festivala autorskog filma u Beogradu rediteljka i scenaristkinja „Ekskurzije“ Una Gunjak ovenčana je nagradom „Gordan Mihić“ za najbolji scenario.

Priznanje za najbolju mušku rolu u Marakešu otišlo je u ruke turskom glumcu Dogi Karakašu za ulogu u ostvarenju „Dormitory“ (Nehir Tuna).

U žiriju su, osim američke glumice Džesike Čestejn, bili i francusko-iranski glumac Zar Amir; francuska glumica Kamil Kotin, australijski glumac i reditelj Džoel Edžerton; britanska rediteljka Džoana Hog; američki sineasta Di Ris, švedski reditelj Tarek Saleh, švedski glumac Aleksandar Skarsgard i francusko-marokanska spisateljica Lejla Slimani.

Tokom 20. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Marakeš odata je tradicionalno i počast velikanima svetske, ali i marokanske kinematografije. U pitanju su danski glumac Mads Mikelsen i marokanski reditelj Fauzi Bensaidi, koji su ovenčani „Zlatnom zvezdom“.

Mikelsen je na ceremoniji u Marakešu bio skroman rekavši da je ovakva vrsta odavanja počasti pomalo previše za njega:

– Ovo je previše za nekoga ko je bio mlad, sećam se kao juče, u Kopenhagenu, i nikada nije ni sanjao da će biti glumac. Ali, ipak je imao heroje koje je gledao iznova i iznova. I previšemi je što mi je i Marakeš dao mogućnost da upoznam te svoje heroje i podelim binu sa njima – kazao je Mads Mikelsen.

Fauzi Bensaidi našalio se kako sad zapravo ima 25 godina kao filmski stvaralac:

– Moj sledeći film neće biti moj sedmi, već prvi. Svi moji filmovi su prvi filmovi. Film ne snima izvesnosti, već sumnje, mane, nesreće i slabost. Filmski stvaralac ne može imati zaklon od buke sveta. A svet je sada užasno, bolno, tragično mesto, ispunjeno plačem dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari