Poslednja dva dana Osmog pozorišnog festivala Patosofiranje, koji ima za cilj da mladu i drugu urbanu publiku upozna sa savremenim tokovima u umetnosti, ali i da je animira da uzme učešće u stvaranju umetnosti i organizovanju kulturnih delatnosti kao načinu unapređenja kvaliteta života, obeležiće bogat program.


Danas će u pozorištu za dečju i mladu publiku biti prikazane još dve predstave proistekle iz projekta IDEAL – predstava „Servirano“ dramske grupe Osnovne škole „Milan Rakić“ iz Beograda, kao i predstava „Prva žurka“ dramske grupe Osnovne škole „Josif Marinković“ iz Novog Bečeja.

Posebno zanimljiv program je Živa biblioteka, interaktivni interkulturni program koji daje priliku građanima da se u neposrednom razgovoru upoznaju sa iskustvima predstavnika marginalizovanih društvenih grupa: stare osobe, samohrani roditelji, pripadnici manjina, osobe lečene od bolesti zavisnosti, osobe sa HIV-om, bivši osuđenici, predstavnici LGBT populacije itd.

DIS Teatar iz Banja Luke dolazi sa predstavom „Kao Džonatanov galeb“, koja govori o čovekovom nastojanju da obnovi ratom narušen svet. Istu temu ispituje i Mostarski teatar mladih u predstavi „Oda radosti“, polazeći od dokumentarnih materijala učesnika.

Poslednji dan festivala Patosofiranje, nedelja 1. jul, ispunjen je brojnim aktivnostima. U programu „Pozorište za mladu publiku“ osmišljeno je Pozorišno prepodne kao program za decu i roditelje i dramskom radionicom za decu – „Hip-hop na naš način“ dramske grupe OŠ „Servo Mihalj“ i „Pepeljuga“ dramske grupe OŠ „Sonja Marinković“ iz Zrenjanina.

Drama kao medij za učenje biće tema i druge radionice za dramske pedagoge, kao i okvir predstave „Majstori, majstori“ Omladinskog pozorišta Tehničke škole i Gimnazije u Smederevu.

Umetnice iz Kragujevca promovisaće svoj novi mural na platou kod Karađorđevog duda. Nakon Žive biblioteke, u parku Vinski grad će Omladinsko pozorište CEKOM iz Zrenjanina izvesti uličnu lutkarsku predstavu „Priče iz Kockograda“, o različitostima među decom i mladima. Sledi poetski performans „Kosmos? Zaštosmos?“ umetnika iz Novog Sada i Beograda u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu.

Festival u celosti realizuju volonteri, mladi članovi Omladinskog pozorišta PATOS, jedine stalne pozorišne grupe u Smederevu. Oni su zajedno s Udruženjem građana BAZAART i organizacijom Tvrđava Teatar i ove godine, gotovo bez sredstava, uspeli da organizuju još jedan festivalski susret i okupe brojne stvaraoce koji se bave teatrom sa mladima i za mlade, iz zemlje i regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari