Moć Rafaelovih tapiserija 1

Rafael je počev od 1515. po nalogu pape Lava Desetog naslikao na skicama velikog formata slike prema kojima su izatkane tapiserije za Sikstinsku kapelu.

One prikazuju scene iz života dvojice apostola – Petra i Pavla. Rafaelove skice su u 17. veku u engleskoj manufakturi tapiserija upotrebljene kao modeli za niz tapiserija. Tamo je nastalo još šest tapiserija koje su docnije postale vlasništvo saksonskog vojvode Avgusta Silnog – piše u katalogu izložbe „Rafael: Moć slika – Tapiserije i njihov uticaj“, čiji je autor Štefan Koj, a izašao je u izdanju Staatliche Kunstsammlungen iz Drezdena.

Ovaj katalog je bio objavljen lane, povodom petstote godišnjice renesansnog slikara i arhitekte Rafaela Santija (1483-1520). Tim povodom je u „Gemeldegaleri Alte Majster“ u Drezdenu bila upriličena specijalna izložba koja je zbog pandemije-korone ostala samo delimično dostupna javnosti. Tapiserije koje su u Briselu izatkane za Sikstinsku kapelu bile su prvi put izložene u Vatikanu 1519. Rafaelove skice su se pojavile tek 1623. u Đenovi, a kupio ih je engleski kralj Čarls Prvi, koji je dao da se u jednoj manufakturi tapiserija naprave njihove replike. Drezdenska izložba tematizuje uticaj ovih tapiserija u delima velikih evropskih umetnika kao što su Rubens, Pusen, Basano.

Treba napomenuti da je izložba pod izmenjenim naslovom „Raphael – The Power of Renaissance Images: The Dresden Tapestries and their Impact“(Rafael – Moć renesansnih slika: Tapiserije iz Drezdena i njihov uticaj) bila otvorena od septembra 2020. do 10. marta ove godine u Museum of Art u Ohaju, u SAD. Katalog američke izložbe je ujedno i monografija sa stručno napisanom bibliografijom o Rafaelovim tapiserijama i predstavlja neizmeran iskorak u proučavanju ovog dela Rafaelovog opusa čiji originali i danas krase Sikstinsku kapelu u Vatikanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari