Praizvedbom predstave „Duge noći i crne zastave“, nastale po istoimenom romanu Dejana Stojiljkovića, a u režiji Ivana Vukovića, u Malom gradu Smederevske tvrđave počeo je drugi pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“.


Zadržavajući slogan „Kretanje“, festival će do 11. jula predstaviti još četiri pozorišna ostvarenja. To su: „San letnje noći“ Viljema Šekspira, u režiji Đurđe Tešić(„Boško Buha“), mjuzikl „Ženidba i udadba“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Vladimira Lazića (Pozorište na Terazijama), „Galeb“ A. P. Čehova u režiji Jovice Pavića (Narodno pozorište Leskovac), „39 stepenika“ Patrika Barloua, u režiji Vladimira Aleksića („Boško Buha“).

Sve predstave uključene su u takmičarsku konkurenciju, a biće dodeljene tri nagrade: Mlada nada po oceni stručnog žirija (dobitniku je namenjena statueta sa likom Mare Branković), priznanje za najbolju predstavu (dobitniku pripada statueta sa likom despota Đurđa Brankovića) i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje o kojoj sud donosi publika (nagrađenom se dodeljuje statueta Tvrđave).

Stručni žiri koji će vrednovati predstave i glumačko umeće ove godine čine: Branka Pujić, dramski umetnik i predavač na FDU, Tamara Dragičević, dramski umetnik, i Ferid Karajica, profesor na FDU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari