Mogućnost rajaFoto: Mogućnost raja, kadar iz filma 2

Novi film Mladena Kovačevića Mogućnost raja (2024), nastao u srpsko-švedskoj koprodukciji, premijerno će biti prikazan u Veneciji, u selekciji Dani autora (Giornate degli Autori).

Snimljen na ostrvu u Indoneziji, ovo je film o tenziji između životnih mogućnosti koje se vrte oko pitanja kakav život bi trebalo živeti, gde nas svaka odluka vodi ka drugačijoj verziji nas samih. I dok zemaljski raj nije ništa više od ideala mašte, neumorna potraga čovečanstva za srećom ne prestaje.

Mladen Kovačević je o ovom ostvarenju rekao: “Kroz jednostavnost realizma, Mogućnost raja pokušava da izbegne nametnuta značenja, omogućavajući da direktni doživljaj života likova prevlada, pri čemu svaki narativni fragment predstavlja novu mogućnost. Suptilno crpeći inspiraciju iz stiha „I sad mala lađa mog uma, plovi preko boljih talasa, ostavljajući more okrutnosti iza sebe“ iz Danteovog Čistilišta, filmsko okruženje namerno podseća na brdovito ostrvo sa Rajskim vrtom na svom vrhu. Međutim, ukrašeno palmama i naseljeno strancima, to rajsko okruženje priziva kolonijalne prizore; samo što je stara potraga za Bogom, zlatom i slavom, sada postala potraga za srećom. Ovo je mesto gde su protagonisti filma došli u potrazi za boljim životom, izvan sebi bliskih društava i ideologija, daleko od svega što su ikada poznavali.”

Film prati živote likova na neimenovanom rajskom ostrvu. Deca koja žive na vrhu ostrva čekaju da kiša prestane. Bivša izvršna direktorka reklamne agencije sklapa ugovor o kupovini zemljišta za svoju novu vilu.

Preduzetnik se bori sa prirodom dok gradi odmaralište u džungli. Veterinar čisti dvorišta stranaca od zmija. Influenserka, razočarana u ljubav, oporavlja se od gubitka svega, preko noći. Otac i sin se spremaju da zauvek odu, ne znajući gde.

Plesačica uzima novi identitet, distancirajući se od svega što je ikada poznavala. Ronioci odlaze u neistražene vode, rizikujući živote zbog potrebe za osvajanjem.

Svetska premijera filma „Mogućnost raja“ Mladena Kovačevića na Filmskom festivalu u Veneciji 1
Mogućnost raja, kadar iz filma 

Reditelj Mladen Kovačević napisao je i scenario, na filmu su radili i montažerka Jelena Maksimović, snimatelj Marko Milovanović, kompozitorka Rebekka Karijord, dizajner zvuka Jakov Munižaba i drugi. Producenti su Mladen Kovačević i Iva Plemić Divjak, a koproducentkinja je Elin Lilleman Eriksson.

Mladen Kovačević je scenarista, reditelj, i producent međunarodno priznatih filmova Unplugged (2013), Zid smrti i tako to (2016), 4 godine u 10 minuta (2018), Srećna Nova, Yiwu (2020) i Još jedno proleće (2022) koji su prikazivani na festivalima kao što su Roterdam, Karlovi Vari, Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, CPH DOX, FIDMarseille i mnogim drugi, osvajajući brojne nagrade, kao i u prestižnim selekcijama Barbikana u Londonu i Pompidua u Parizu.

Trenutno snima dokufikciju Korio i razvija igrani film Iza zavesa, iza drveća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari