Mohamed RasulofMohamed Rasulof, foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Mohamed Rasulof, reditelj filma ‘The Seed of the Sacred Fig ‘ detaljno opisuje kako je odbacio elektronske uređaje i pobegao peške preko planina nakon što su ga vlasti osudile na osam godina zatvora, oduzimanje imovine i bičevanje, piše Gardijan.

Mohamed Rasulof izbegao je zatvor u Iranu tako što je odbacio sve elektronske uređaje koji mogu da se pratite i iz zemlje je pobegao tako što je prepešačio planinski prevoj, rekao je u interrvjuu za Gardijan čuveni reditelj.

Iako je trenutno pronašao utočište u Nemačkoj i optimističan je što će prisustvovati premijeri filma na Kanskom festivalu sledeće nedelje, Rasulof je rekao da i dalje očekuje da se uskoro vrati u svoju domovinu i izdrži svoju kaznu.

Govoreći pred premijeru filma „The Seed of the Sacred Fig“ na Kanskom filmskom festivalu, nagrađivani nezavisni filmski stvaralac rekao je da ga je njegova pravna situacija ostavila bez izbora. Jedino što je mogao je da napusti teokratsku Islamsku republiku, jer je odlučan da nastavi da priča priče Iranu.

„Moj zadatak je da mogu da prenesem priče o tome šta se dešava u Iranu i situaciji u kojoj smo zaglavljeni kao Iranci“, rekao je Rasulof u video pozivu sa nepoznate lokacije u Nemačkoj.
„To je nešto što ne mogu da radim u zatvoru.“
Jedan od vodećih živih filmskih stvaralaca u Iranu, Rasulof je već dva puta bio u iranskim zatvorima, neko vreme proveo je i u samici.
Osuđen je zbog snimanja bez dozvole 2010. godine, a zatim opet 2020. zbog svog filma „Čovek od integriteta“, koji su iranske vlasti ocenile kao „skupljanje i saradnju protiv nacionalne bezbednosti i propagandu protiv sistema“.
Nakon što mu je pasoš oduzet 2017. godine, on je nagrađen glavnom nagradom na festivalu u Berlinu 2020. godine u odsustvu, za svoj film „Nema zla“.
Rasulofov najnoviji film, koji će premijerno biti prikazan u Kanu 24. maja, priča priču o istražnom sudiji koji se bori sa paranojom usred političkih nemira u Teheranu.
Prebacujući fokus svojih najnovijih filmova sa šireg iranskog društvenog sistema na pojedince, Rasulof je rekao da je znao da će dobiti strožiju kaznu nego za prethodne filmove.

Vlasti su ga optužile da je napravio film bez dobijanja licence od nadležnih vlasti, uz optužbe da glumice nisu pravilno nosile hidžab i da su snimane bez hidžaba, rekao je njegov Rasulof advokat, Babak Paknia, u mejlu koji je poslao redakciji.
Kazna, koja uključuje zatvor, novčanu kaznu, konfiskaciju imovine, kao i bičevanje zbog flaša vina koje je policija otkrila tokom racije u njegovom stanu, najstrožija je koja je ikada dodeljena nekom reditelju u Iranu.

„Napisao sam mnogo projekata dok sam bio u zatvoru, i uvek sam osećao da ako odem u zatvor na mnogo godina, neću imati snage ili sposobnosti da napravim ove filmove“, rekao je Rasulof.

„Tako da prvo moram da ih napravim, a onda nakon toga uvek je vreme da se vratim i odem u zatvor.“
„Imam u vidu ideju da ću se vrlo brzo vratiti, ali mislim da je to slučaj sa svim Iranicima koji su napustili zemlju“, dodao je. „Svi oni imaju spremnu torbu.“

Prošlo je samo četiri meseca od izricanja kazne u sudu Teheranu u januaru, i njenog izvršenja ovog meseca, pa Rasulof kaže da je imao samo nekoliko sati da odluči da li će ostati u Iranu ili otići.
Na savet prijatelja, prekinuo je svaku komunikaciju preko mobilnih telefona ili računara i krenuo ka granici, prelazeći je peške tajnim putem.

„To je bio nekoliko sati dug, iscrpljujući i izuzetno opasan hod koji sam morao da pređem sa vodičem“, rekao je Rasulof.
Nakon tog puta, sklonio se u sigurnu kuću. „Morao sam da ostanem tamo dosta dugo pre nego što su mogli da me prebace u grad, a odande na mesto gde sam mogao da budem u kontaktu sa nemačkim vlastima.“
Nemačke kulturne vlasti pomogle su u potvrdi identiteta reditelja, dok je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje obezbedilo dokumenta koja su mu omogućila dalje putovanje ka Evropi.
Tek po njegovom dolasku u Nemačku, Rasulofovo bekstvo postalo je javno poznato zahvaljujući njegovom advokatu.
Pitali su da li je nemačko ministarstvo spoljnih poslova pomoglo Rasulofu u putovanju ka Evropi, portparol je rekao da ne može komentarisati pojedinačne slučajeve, dodajući:
„Savezna vlada neće olakšati svoje napore da podrži hrabro civilno društvo Irana.“
Iako je i dalje bez pasoša, rekao je da nemačke i francuske vlasti trenutno pregovaraju kako bi mu omogućili putovanje na filmski festival na Azurnoj obali pre premijere filma „The Seed of the Sacred Fig “ koja se održava u glavnom takmičenju sledećeg petka.
Razlog zbog kojeg je iranska država preduzela tolike mere da suzbije njegove filmove, rekao je, jeste taj što „kao i svaka druga diktatura ili totalitarni sistem, žele apsolutnu kontrolu nad slikama koje im se ne sviđaju i koje se suočavaju sa stvarnošću njihovog sopstvenog bića i njihovog sopstvenog sistema“.

„Pokušavaju samo da uplaše svakoga i da svakoga otera od pokušaja snimanja filmova ili izražavanja sebe ili korišćenja svoje slobode samo zbog ove iluzije kontrole“, rekao je Rasulof za Gardijan.
„I tako moja poruka mojim kolegama, drugim filmskim stvaraocima, jeste: postoje načini.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari