Mokranjčeva kuća u Asocijaciji kuća i muzeja velikih Evropskih kompozitora 1Foto: Vikipedija

Evropska unija (EU) je dodelila sredstva Negotinu za potpunu rekonstrukciju Mokranjčeve kuće, dok je predsednik novog Evropskog centra za muziku Žorge Šamine (Jorge Chamine) dostavio predlog da se Mokranjčeva kuća pridruži „Asocijaciji kuća i muzeja Evropskih kompozitora“, izjavio je danas agenciji Beta kulturni ambasador Europa Nostre u Srbiji Ljubiša Jovanović.

„Unutar asocijacije će biti muzeji (Volfganga Amadeusa) Mocarta, (Ludviga van) Betovena, (Johanesa) Bramsa, ali i svih velikih evropskih kompozitora u poslednjih nekoliko vekova. Napokon će i jedan naš autor da se pojavi uz velikane muzičkog stvaralaštva“, naveo je Jovanović.

Veliku podršku tom značajnom dogadjaju za kulturu Srbije pružila je iz Brisela Europa Nostra, na čelu sa Generalnim sekretarom Sneškom Mihajlović Kvedvlig (Quaedvlieg), kao i Jovanović, navodi se u saopštenju Europe Nostre.

Stevan Stojanović Mokranjac predstavlja jedan od stubova naše muzike koji ima u Negotinu očuvanu kuću kao i festival „Mokranjčevi dani“ koji se oslanja na tradiciju muzike koju je ostavio svojoj naciji.

Čin potpisivanja i pridruživanja Asocijaciji biće održan 3. aprila u mestu Bužival kod Pariza, u kojem je Žorže Bize (Georges Bizet) napisao svoju najčuveniju operu „Karmen“.

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, svečanom potpisivanju će prisustvovati direktor Muzeja Krajine u Negotinu Ivica Trajković i Ljubiša Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari