Kulturni sektor beogradskog Sava centra realizovaće program raznovrstan u svim umetničkim formama tokom novembra i decembra, najavljeno je juče na konferenciji za novinare. Monasi iz Šaolina, zajedno sa „Kalari“ borcima iz Indije, prikazaće novi kung-fu spektakl pod nazivom „Sveta planina“, 6. novembra od 20 sati u Plavoj dvorani SC.

Na početku predstave biće prikazani snimci Svete planine u Kini na kojoj se nalaze 72 manastira i gde su se vekovima susretali filozofi i osnivači religija, zbog mističkih moći i čarobne lepote planine. U njenom podnožju nalazi se poznat manastir Šaolin, rodno mesto zen budizma u kom žive i rade tajanstveni monasi šaolinskog kung-fua, koji su sposobni da prevladaju zakone fizike uz pomoćmeditacije i odlične fizičke spremnosti, a svoju borilačku veštinu koriste isključivo u samoodbrani. Nakon uvoda u vežbe, monasi će na sceni impresivnim demonstracijama, od sedmogodišnjeg manastirskog učenika do najstarijeg monaha, pokazati da ispoljena snaga zaista dolazi iz unutrašnjeg mira, a publika će moći da učestvuje u praktičnim vežbama.

Legendarni orkestar Glena Milera nastupiće 15. novembra od 20 sati u Plavoj dvorani SC. Sastav orkestra čini pet saksofonista, četiri trubača, ritam sekcija i vokalni izvođači. Pored njih, kao solisti nastupiće deo vokalne grupe The Moonlight Serenaders, kao i izuzetan bend Uptown Hall Gang. Repertoar orkestra broji više od 200 kompozicija, uključujući i dela Džerija Greja, Bilija Meja i Bila Finegana. Tema Milerovog orkestra je Mesečeva serenada, koja će publiku vratiti u zlatno doba big bendova i pokazati da je autentična muzika Glena Milera još uvek veoma popularna.

Gari Mur održaće koncert 16. novembra od 20.30 sati u Plavoj dvorani SC. Na koncertu će predstaviti novi album „Bad For You Baby“. Tri dana ranije, Hori i orkestar RTS izvešće Hendlovog „Mesiju“, dok će 14. novembra nastupiti Zvonko Bogdan, rekao je pomoćnik direktora SC, Vuk Žugić. Veliki koncert održaće 27. novembra Bebi Dol, dok će dan kasnije Big bend RTS još jednom koncertno obeležiti 60 godina postojanja.

Dani ruskog filma biće održani u Amfiteatru SC od 27. do 30. novembra, a u okviru filmskog programa, do kraja godine najavljen je i 12. međunarodni festival podvodnog filma, kao i premijera filma „Madagaskar 2“ – 7. decembra. Festival podvodnog filma biće održan od 12. do 14. decembra u Amfiteatru SC, pod pokroviteljstvom UN.

Đorđe Balaševićodržaće ekskluzivne koncerte – 12, 13, 15, 16, 18, 19. i 20 decembra u Plavoj dvorani SC. Među atrakcijama decembarskog programa Sava centra biće i koncert Donskih kozaka, opera „Aida“ Đuzepa Verdija, kao i popularna manifestacija „Noćreklamoždera“ – 4. i 5. decembra. Portugalska fado zvezda Mariza nastupiće 2. decembra, a Rundek i Kargo orkestar gostovaće 17. decembra, što će biti oproštajni koncert originalnog sastava tog orkestra. Koncert Masima Savića biće održan 23. decembra, a pred sam kraj godine, 29. decembra, nastupiće i Rade Šerbedžija sa prijateljima. Ulaznice za sve događaje mogu se kupiti u Sava centru i Bilet servisu.

Novi direktor Sava centra Dragan Vučićevićpotvrdio je da će to javno preduzeće ostati nezaobilazno kulturno središte za koncerte i pozorišne predstave, kao i za kongresni konferencijski program, a biće i pres centar za Univerzijadu sledeće godine, kao za Pesmu Evroviziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari