monday bluesFoto: Promo

Monday Blues, serijal besplatnih low-noise bluz koncerata u organizaciji Doma omladine Beograda, prešao je dug put od svog premijernog predstavljanja publici u maju 2017. godine, do jednog od omiljenih letnjih programa publike različitih uzrasta u našem glavnom gradu.

U godini u kojoj Dom omladine Beograda obeležava šest decenija postojanja, osma sezona Monday Bluesa predstaviće neka poznata bluz lica, ali i nove saradnje i projekte.

Svakog ponedeljka, od 8. jula do 2. septembra, sa početkom u 20 časova Plato Milana Mladenovića biće jedinstveni bluz klub na otvorenom!

Prvi Monday Blues koncert održan je krajem maja 2017. godine, a program je tada izveo duet Aleksandar Đukić & Bojan Vulin. Tokom desetina nastupa u centralnom holu i na Zidiću DOB-a, nastupili su brojni domaći bluz izvođači.

Osnovni kvalitet serijala Monday Blues je što na neformalnom mestu i na neformalan način predstavlja i približava bluz muziku ne samo ljubiteljima, već i publici koja verovatno nikada pre toga nije bila na nekom od koncerata ove vrste muzike.

Na ovaj način je, bar u Beogradu, znatno proširen krug ljudi koja je postao zainteresovana za bluz. Dom omladine Beograda je institucija kulture u kojoj je beogradska bluz scena praktično i nastala.

Kroz celu svoju istoriju DOB je bio otvoren za bluz kao redovni segment svoje široke i svestrane muzičke ponude, pa se Monday Blues kao poseban program logično nadovezao na ovu vrednu tradiciju.

Bluz je kao i život, a život je pre svega interakcija sa ljudima i svetom koji nas okružuje. Upravo je INTERAKCIJA osnovna programska odrednica novog, osmog Monday Blues koncertnog serijala, koji se na poznatoj lokaciji Zidića Doma omladine Beograda održava i ovog leta.

Pored od ranije poznatih učesnika MB programa (Loup Garou i Cotton Pickers) ovogodišnji ciklus karakteriše niz low noise interaktivnih nastupa, ad hoc sastavljenih trio postava (Inke, Zoran Milenković i Milan Petrović / Vojin Jovanović, Zoran Milenković i Milan Petrović / Aleksandar Đukić & Bojan Vulin & Milan Petrović), te, što se Monday Bluesa tiče, i premijerni nastup beogradskog Indigo Blues Banda (retro bluz zvuk sa rasnim ženskim vokalom Spomenke Milić).

Cotton Pickers za početak 8. MONDAY BLUES sezone u DOB-u 1
Foto: Promo

U ponedeljak, 8. jula od 20h na Platou Milana Mladenovića nastupiće popularni domaći bluz-rok bend Cotton Pickers.

Formiran je 2004. godine u Mladenovcu, a njegovi članovi od samog nastanka su: Jovan Stepić – gitara i vokal, Ivan Stepić – bas gitara i Uroš Ugrinović – bubnjevi.

U pitanju je koncertno veoma aktivan sastav, a njihovi mnogobrojni samostalni i nastupi na festivalima u Srbiji i inostranstvu bili su odlična prilika da bend stekne i opravda reputaciju vrhunskog koncertnog benda.

Godine 20012. objavili su debi album po imenu “Slaughterhouse Blues“, na kome se našlo deset numera u izdanju Long Play Recordsa.

Odmah po objavljivanju albuma, Cotton Pickers dobija značajnu nagradu Radio Beograda 202, za najbolji debitantski album 2012. po glasovima slušalaca.

U narednim godinama bend nastavlja da aktivno nastupa kako u Srbiji, tako i u regionu.

Trenutno rade na drugom po redu studijskom albumu na kojem će se naći novih deset pesama. Ako volite energičan bluz-rok, na pravom ste mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari