Trijumf "Čuvara formule" Dragana Bjelogrlića: Ceremonijom na Kanli kuli završen 37. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival 1Foto Radmila Radosavljević

Velika zlatna mimoza – Gran pri 37. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival, pripao je filmu „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića. Odlukom žirija – Lordan Zafranović, Pjer Žalica i Pavle Simonović, Bjelogrlić je poneo i Plaketu „Zoran Živković“ za najbolji film.

Kako je istaknuto u obrazloženju žirija na sinoćnoj ceremoniji dodele nagrada na Kanli kuli, kojom je završen ovogodišnji festival, u poslednje vreme filmovi se sve više i više udaljavaju od bioskopa, i imaju sve manje i manje gledalaca.

„Čuvari formule“ nasuprot ovoj tendenciji, izuzetan je bioskopski film koji u svim svojim elementima, na uzbudljiv način, publici prezentuje jedan dio velike opasnosti za svijet kad je u pitanju atomska energija. Zbog toga Gran Pri žiri dodeljuje filmu „Čuvari formule“. I internacionalna produkcija ovog filma ocijenjena je kao vrhunska realizacija, pa mu pripada i nagrada koja nosi ime producenta i dugogodišnjeg direktora Festivala – Zorana Živkovića“, saopštio je žiri.

Trijumf "Čuvara formule" Dragana Bjelogrlića: Ceremonijom na Kanli kuli završen 37. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival 2
Foto Radmila Radosavljević

U konkurenciji 12 ostvarenja iz regiona, Zlatna mimoza za najbolju režiju pripala je makedonskom reditelju Goranu Stolevskom za film „Domaćinstvo za početnike“, koji „pored turobnog ambijenta i izuzetno teške teme donosi svježinu i optimizam života, što se uspjeva vještinom režijskog postupka“, ocenio je žiri. Zlatna mimoza za najbolji scenario dodjeljena je Jeleni Paljan za film „Proslava“ u režiji Bruna Ankovića, koja je i na Pulskom festivalu osvojila Zlatnu arenu.

„Nelinearno ispričana priča po romanu Damira Karakaša, svoju poentu otkriva na samom kraju. Ostavljajući puno prostora za diskusiju, žiri cijeni hrabrost autorke, koja delikatnu temu beskompromisno tretira na delikatan način“, saopšteno je u obrazloženju za nagradu.

Trijumf "Čuvara formule" Dragana Bjelogrlića: Ceremonijom na Kanli kuli završen 37. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival 3
Foto Radmila Radosavljević

Raskošnim glumačkim talentom kojim više nego uspešno iznosi kompleksan lik u filmu „Svemu dođe kraj“ Rajka Grlića, opterećen tranzicionom realnošću iz koje niko ne izlazi čist i nevin, Jeleni Đokić, kako je ocenio žiri, pripala je Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu, a istu nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Marko Janketić.

„U kontekstu koji možda nije prosede za veliku, dramsku, glumačku kreaciju, mlad glumac je uspio izgraditi uvjerljiv, dinamičan, živ i voljen filmski karakter, mehaničara u filmu „Pontonovo srce“ Senada Šahmanovića, koji će zasigurno steći simpatije publike, a evo stekao je i naše stručnog žirija“, istaknuto je u obrazloženju za nagradu.

Trijumf "Čuvara formule" Dragana Bjelogrlića: Ceremonijom na Kanli kuli završen 37. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival 4
Foto Radmila Radosavljević

Nagrada „Živko Nikolić“ za specijalni doprinos filmskom izrazu dodeljena je slovenačkoj rediteljki Sonji Prosenc za film „Porodična terapija“, koji, kako je saopšteno, na novi način uspeva da ilustruje jednu od trauma našeg novog doba.

Specijalno priznanje žirija 37. hercegnovskog festivala otišlo je u ruke scenariste i reditelja Mladena Đorđevića za film „Radnička klasa ide u pakao“, koji je nagrađen za beskompromisnost u realizaciji umetničke ideje – bez obzira koje to rizike nosi“, ocenio je žiri.

Trijumf "Čuvara formule" Dragana Bjelogrlića: Ceremonijom na Kanli kuli završen 37. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival 5
Foto Radmila Radosavljević

Žiri FEDEORA – Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, koji je ove godine radio u sastavu: Zlatko Vidačković, Mikelanđelo Mesina
i Marija Ivanović – Nikčević, nagradu za najbolji film dodelio je mediteranskoj komediji „Živi i zdravi“ reditelja Ivana Marinovića.

„Razigrano, ali vrlo ozbiljno – drugo igrano ostvarenje Ivana Marinovića unosi dašak svježeg vazduha u žanr (regionalne) komedije. Jer, nije film „Živi i zdravi“ samo lagan, duhovit i savršeno opušten u svojoj koži, nego je i slojevita, vrsno napisana i odglumljena priča sa jakom angažovanom oštricom“, istakao je žiri.

Trijumf "Čuvara formule" Dragana Bjelogrlića: Ceremonijom na Kanli kuli završen 37. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival 6
Foto Radmila Radosavljević

Isti žiri dodelio je Specijalno priznanje filmu „Majka Mara“ rediteljke Mirjane Karanović.

„Tretman jedne samohrane majke, koja tragično gubi sina jedinca, daleko je od očekivanog u ovom filmu. Umjesto da sklizne u tipičnu i vrlo pretjeranu melodramu, priča o njenoj krivici, preispitivanju životnih izbora i potrebi da u svoj strogo kontrolisani i na posao orjentisani život konačno pusti požudu i strast – uokvirena je ciljanom narativnom i estetskom hladnoćom“, saopšteno je u obrazloženju za nagradu.

U konkurenciji dokumentarnog filma, Posebna priznanja pripala su ostvarenjima „Moody“ Karoline Karvan i Tomasza Ratera, i „Pesma koju smo pevali” Eni Sakab, dok je Nagradu za najbolji dokumentarac, odlukom žirija koji su činili Ajat Najafi, Tanja Šuković i Urška Đukić, osvojio Stolar” Xelila Sehragerda.

U takmičarskoj selekciji studentskog filma, jednoglasnom odlukom žirija – Maja Todorović, Luka Živković i Bojan Vuletić, Zlatna Mimoza pripala je filmu „Đe je kruva nema gladi“ rediteljke Katarine Lukec, studentkinje Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Specijalna nagrada za najbolji scenario otišla je Filipu Zadru i Ivanu Ožegoviću, studentima Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba za film „Komšijske bubice“, a za najbolju režiju Dušanu Vojinoviću, studentu Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje za film „Gabi“, i Kristijanu Irglu, studentu Akademije za pozorište, radio, film i televiziju Ljubljana, za film „Alenka“.

Posle svečane ceremonije na Kanli kuli, zavese ovogodišnjeg, 37. Filmskog festivala Herceg Novi „spuštene“ su projekcijom filma koji je trijumfovao, „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića.

Bjelogrlić: Čast je pobediti u jakoj konkurenciji

U izjavi za Danas, odmah nakon uručenja nagrada, na naše pitanje da li je radeći ovaj film imao negde u glavi da će doživeti tako veliki uspeh, Bjelogrlić je rekao:

– Imao sam sve u glavi, uvek imam neke određene ciljeve koje sebi postavim sa filmom, „Čuvari firmule“ su moj iskorak malo u nepoznato, jedna vrsta drugačijeg pristupa, estetike, mada sam malo imao tremu, jer nisam potpuno bio na svom terenu. Međutim, mislim da smo sve zadate ciljeve ispunili. Posebno mi je, pored svega ovog što se dešavalo sa filmom – gomile festivala na kojima je učestvovao, bila važna distribucija po bioskopima u Francuskoj, jer sam nekako od početka smatrao da je srpski, koliko i francuski.

To mi je bilo najznačajnije, a nisam imao unapred dogovorenu distribuciju, i rekao sam i glumcima i svim saradnicima, da je naš cilj da „Čuvari formule“ izađu u bioskope po Francuskoj. To mi je bio i najveći izazov, ne mogu da kažem da se sve ovo ostalo podrazumevalo, ali sam negde slutio da će napraviti uspeh na domaćem terenu, da će imati i uspeha u regionu, da će biti prepoznat na nekim festivalima. Ipak, najveće priznanje mi je što su „Čuvari formule“ još u francuskim bioskopima, sada idu po Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, i onda, sledeće što se čeka je distribucija u Kini, kao i u Americi, negde oktobra-novembra – kaže Bjelogrlić.

– Mislim da smo sve ciljeve ispunili, čak i prekoočekivanih, a što se tiče nagrada u Herceg Novom, mi u Srbiji, nažalost, nemamo nijedan nacionalni filmski festival, gde možemo da se izmerimo, da stanemo svi pod produkciju jedne godine i kažemo šta je ko uradio, i da mu odamo priznanje. U Herceg Novi dolaze najbolji filmovi iz regiona, i to je jaka takmičarska selekcija, mislim da je ove godine bila izuzetno jaka, tu su bili filmovi koji su prikazivani i osvajali nagrade na svetskim festivalima, i sigurno da je čast pobediti u takvoj konkurenciji – smatra Dragan Bjelogrlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari