Morgan Friman o knjizi koja mu je promenila život 1Foto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia

Morgan Friman, uspešan glumac i reditelj, ističe prednosti rada na strastvenim projektima

Ali uprkos svojoj ljubavi prema čitanju, nikad nije učestvovao u adaptacijama svojih omiljenih knjiga.

Čudno je to s obzirom na to da su mnogi romani koje Morgan Friman  ceni, poput Mobija Dika Hermana Melvilea, mnogo puta imali svoje filmske i televizijske adaptacije a da a on nikad nije bio deo tih projekata, piše Index. hr.

Friman je posebno vezan Mobija Dika uz svoju ljubav prema moru. Zbog te tradicije nosi i zlatne minđuše koje pokrivaju troškove sahrane u slučaju da umre na moru.

Osim toga, među njegovim omiljenim knjigama su Velika očekivanja Čarlsa Dikensa i „Biblija otrovnog drveća“ Barbare Kingsolver.

Njegova ljubav prema literaturi počela je knjigom Black Beauty Ana Sjuel, koju je prvi put pročitao u ranom detinjstvu.

„Black Beauty“ je roman koji je napisala Sjuel 1877. godine. Knjiga prati život konja u Engleskoj 19. veka i koristi snažne primere antropomorfizma, dajući životinjama iste emocije i misli kao ljudima.

Kroz svoja iskustva, konj doživljava mnoge uspone i padove, što ilustruje važnost empatije i odgovornosti prema životinjama, dok kritijuje okrutne prakse prema njima u tom dobu.

„To je bila prva knjiga koju sam pročitao. Zaboravio sam da li mi to preporučio bibliotekar ili sam na nju naišao slučajno, ali ideja o čitanju knjige – ne stripova – bila je deo razvoja moje ljubavi prema literaturi“, otkrio je Friman za New York Post.

Knjiga Black Beauty često je bila adaptirana, ali Friman možda nije želeo da naruši svoja dragocena sećanja iz detinjstva vlastitom verzijom priče.

U vreme kad je odrastao, čitanje je bilo jedno od retkih oblika zabave, a Black Beauty je postavila temelj za njegovu strast prema knjigama.

Friman zaključuje da je posebno povezan s tom knjigom jer mu je promenila život otvorivši vrata za maštu i ljubav prema čitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari