U Vladi Vojvodine uručene su u četvrtak uveče godišnje nagrade Zavoda za kulturu Vojvodine za stvaralačke rezultate u kulturi i umetnosti u 2011. godini, te za unapređivanje kulturnog života, uz uvažavanje svih posebnosti Vojvodine.


Za ukupno stvaralaštvo laureat je lingvistkinja prof. dr Svenka Savić, nagradu za multikulturalnost i interkulturalnost dobila je novinarka i urednica Gordana Draganić Nonin, dok je književnica dr Radmila Gikić Petrović nagrađena za očuvanje kulturnog nasleđa. Nagrada Iskre kulture za savremeno stvaralaštvo, koja se dodeljuje umetniku do 35 godina, pripala je reditelju Borisu Liješević.

Čestitajući nagrađenima pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić istakao je da su nagrade važne onima koji ih dobijaju, ali i onima koji ih dodeljuju jer Zavod za kulturu Vojvodine ovim priznanjem ispunjava svoju misiju, odnosno ocrtava koordinate vrednosnog sistema koji želimo da vidimo u Vojvodini.

– Četiri nagrade koje dodeljuje Zavod za kulturu obuhvataju tri pravca kulturne politike Vojvodine, a to su multikulturalizam, očuvanje kulturne baštine i podsticaj savremenog stvaralaštva, i artikulišu jedan ukupan utisak u kulturi u prethodnoj godini – rekao je Milorad Đurić podsetivši da je prošla godina bila veoma uspešna godina za vojvođansku kulturu, jer su najvažnija nacionalna priznanja dobili umetnici iz Vojvodine, što je još jedna potvrda vitalizma kulture na teritoriji naše pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari