“Muške suze” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1Foto: Svetlana Paroški

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), danas su počele probe predstave “Muške suze” po farsama i kratkoj priči Antoše Čehontea (komični pseudonim A.P. Čehova) čiju je adaptaciju i dramatizaciju napisao David Jakovljević.

Predstavu režira Aleksandar Popovski a igraju Vojin Ćetković, Sanja Marković, Nenad Jezdić, Miodrag Dragičević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov, Milena Živanović, Teodor Vinčić i Teodora Dragićević.

Dramaturg je Vesna Radovanović, scenograf Vanja Magić, kostimograf Mia Popovska, kompozitor je Kiril Džajkovski, a scenski govor oblikuje Ljiljana Mrkić Popović.

“Muške suze” su radni naslov kolažne drame po motivima četiri jednočinke, „Šala“, „Prosidba“, „Medved“ i “Tatjana Rjepnina”, i jedne kratke priče, „Krčma na drumu”, Antona Pavloviča Čehova.

Akteri ove pozorišne igre poraženi su u ljubavi, izgubljeni u vremenu i zatočeni u krčmi tokom apokaliptične oluje koja ih upućuje jedne na druge i podstiče, kako na sukobe, tako i na setna prisećanja, natopljena piščevom sveprožimajućom ironijom.
Najmanji zajednički sadržalac odabranih tekstova su krahovi muških junaka koji ih dovode do – suza, i danas posmatranih kao znak neprimerene slabosti, te stoga izloženih stigmi i samouzdržavanju.
Čehov naziva ove tekstove vodviljima, iako svestan emocionalnih i egzistencijalnih ponora koji se kriju u svakom od njih.
Elementi komedije su, sa jedne strane prirodna posledica poetike svakodnevnog i običnog, ali i jedan progresivan i uvek moderan, a svakako savremen.

Čehovljev komentar na banalnost i zatucanost muškog mačoizma i patrijarhata kao društvenog poretka. I ta oluja, kao metafora za haos, metež i ratove današnjice, predstavlja sve ono kuljanje koje neminovno izbija na površinu, ako se suze potiskuju, a podstiču ponos i posramljenost zbog muške „slabosti” .

Premijera predstave planirana je za oktobar, poručuju iz JDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari