muzej eksponatFoto: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

U LAM muzeju u holandskom gradu Liseu, jedan mehaničar bacio je eksponat u đubre misleći da su u pitanju otpaci, a ne umetničko delo.

Ovaj eksponat pravljen je tako da liči na dve prazne konzerve piva, a zove se All The Good Times We Spent Together i delo je francuskog umetnika Aleksandra Laveta.

Iako deluje da su konzerve ulubljene, na bliži pogled se vidi da su oslikane akrilima i da je bilo potrebno dugo vremena da se naprave, rekli su iz muzeja.

„Stalno pokušavamo da iznenadimo posetioce“, rekla je Frokje Buding i napomenula da zato eksponate stavljaju na neobična mesta.

Međutim, jedan mehaničar video ih je u liftu i bacio ih u đubre, ali je kustoskinja Elisa van den Berg videla na vreme da su nestale.

Našla ih je u kanti i uzela pre nego što je đubre trebalo da bude izbačeno.

„Sada smo rad stavili na tradicionalni pijedestal kako bi mogao da se odmori nakon svoje avanture“, rekla je Bading.

 

Naglasila je da se niko ne ljuti na mehaničara koji je tek počeo da radi, jer je on samo obavljao svoj posao.

Sitske van Zanten, direktorka muzeja, rekla je da oni ohrabruju posetioce da vide svakodnevne predmete na novi način i to tako što ih stavljaju na neočekivana mesta.

Iz muzeja su napomenuli i da ovaj eksponat verovatno neće dugo stajati na pijedestalu, već će dobro razmisliti gde da ga premeste naredni put.

Ovo nije prvi put da je neki eksponat u galeriji ili muzeju bio pogrešno shvaćen i umalo nastradao, jer je prošle godine u Seulu jedan čovek pojeo bananu koja je bila deo instalacije.

Takođe, jedna čistačica je u Nemačkoj 2011. godine uništila delo moderne umetnosti za koje je mislila da ga treba dobro izribati.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari