srpsko narodno pozorišteFoto: Balkan Photos / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons

Muzičari koji su zaposleni u Operi Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada pročitali su pre početka „Seviljskog berberina“ pismo u kojem su naveli da rade u teškim uslovima i pozvali i ostale kolege iz Srbije da im se pridruže.

Pre njih to su nedavno uradili i muzičari iz Beogradske filharmonije.

Muzičari iz Opere SNP su u otvorenom pismu javnosti sinoć naveli da trenutna zarada koju primaju kao članovi orkestra znatno zaostaje u odnosu na republički prosek, da zgrada u kojoj rade nije adekvatno održavana, da „nemaju kiseonika“ i da nemaju mogućnost da angažuju gostujuće dirigente i soliste.

„Ovo nije samo naša borba, već borba za integritet i ugled naše kulturne institucije i celokupne umetničke zajednice. Ovom prilikom pozivamo i druge umetnike iz našeg teatra, soliste, hor, baletske i dramske umetnike da stanu uz nas“, saopštili su muzičari, prenosi Beta.

Direktor Opere SNP Željko Andrić je u svom saopštenju za javnost nabrojao „velika ulaganja“ države u rad tog pozorišta.

Prema njegovim rečima, u toku je tender za nabavku novih instrumenata, vredan više od 100.000 evra, a u poslednje tri godine Pokrajinska vlada je investirala više od pet miliona evra u unapređenje rada SNP.

„Zahvaljujući objektivnom sagledavanju značaja SNP za nacionalnu kulturu, naš budžet je najveći u novijoj istoriji. Prošle godine je dostigao 1,25 milijardi dinara, odnosno 10 miliona evra“, napisao je Andrić.

Dodao je ipak da SNP „uvažava mišljenje svojih zaposlenih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari