Arsen DedićFoto: Antonio Ahel

U Šibeniku je održano prvo izdanje muzičkog događaja Arsen, Čovjek kao ja, posvećeno Arsenu Dediću.

Protekla dva dana u rodnom gradu Arsena Dedića održani su brojni koncerti, radionice i paneli posvećeni umetniku koji je preminuo 2015. godine.

Kako Index.hr piše, za vreme trajanja manifestacije, mnogi ugostitelji u Šibeniku su tokom vikenda puštali njegove pesme, što je posebno doprinosilo emotivnoj atmosferi.

Dvodnevni događaj počeo je u petak u Gradskoj biblioteci Juraj Šižgorić radionicom crtanja za decu. Inspirisani Arsenovom ljubavlju prema crtanju, mališani su se likovno izražavali kroz njegove stihove i muziku.

Istovremeno, u Kući umetnosti Arsen održan je panel na kojem je Mislav Donaj, jedan od organizatora događaja, razgovarao sa Sašom Lošićem Lošom o Arsenovoj zaostavštini i uticaju na muziku.

„Sjećam ga se još kao dijete s crno-bijelog televizora, sjećam se moje pokojne majke koja je gledala zaneseno u daljinu, svirala na gitari O mladosti i plakala. Iz perspektive sarajevskog tinejdžera, Arsen nikad nije bio netko čijem formatu bi težili u našoj razvojnoj fazi, tek smo ga kasnije prepoznali kao umjetnika. Arsen je zapravo dio svačijeg odrastanja“, kazao je Loša.

U večernjem delu programa brojni prolaznici i gosti mogli su slušati koncert klape Sebenico kod krstionice Katedrale sv. Jakova, dok je na Trgu Ivana Pavla II publika uživala u nastupu Zvonimir Radišić Trija, koji je džez interpretacijama Arsenovih filmskih pesama oduševio prisutne.

Emotivna izvedba Arsenove unuke

Vrhunac večeri bio je veliki koncert na Tvrđavi Barone, gde su nastupili Matija Dedić, Lu Dedić, Zoran Predin, Lea Dekleva, BluVinil, Ivana Husar Mlinac, Tina Vukov, Saša Lošić Loša, Marija Mirković, Josip Palameta i Kristijan Beluhan. Jedna od najemotivnijih izvedbi bila je ona Arsenove unuke Lu, koja je u spomen na svog dedu otpevala Dida moj.

Subotnje jutro donelo je novu radionicu crtanja za decu, dok je u Kući umetnosti Arsen Zoran Predin govorio o Arsenovom nasleđu.

„Prilikom prvog susreta s Arsenom, još u 80-ima, rekao mi je da ga podsjećam na mladog Džima Morisona i po tekstovima i po izgledu, što mi je bio veliki kompliment“, kazao je Predin. „Osim s Gabi, jedino je sa mnom snimio ploču i jako mi je drago da sam u njegovom srcu dobio takav status. Od njega sam puno naučio u tih 30 godina koliko smo proveli skupa. To je bila jedna škola života“, zaključio je Predin.

Nakon panela, Kristijan Beluhan održao je akustični koncert kod Katedrale sv. Jakova, a u Kući umetnosti Arsen posebno inspirativan i emocijama nabijen koncert izveli su Matija Dedić, Zvonimir Radišić Trio i gudački kvartet Vortex Strings. Izveli su Arsenove muzičke kompozicije za film, serije, TV i pozorište, što je izazvalo gromoglasan aplauz okupljenih, ali i suze.

Arsen Dedić
Foto: Antonio Ahel

U predvečerje, u Samostanskom mediteranskom vrtu Sv. Lovre, ženski gudački kvartet Vortex Strings izvodio je Arsenove skladbe u klasičnom aranžmanu. Dvodnevno slavlje muzike i umetnosti dostiglo je vrhunac završnim koncertom na Tvrđavi sv. Mihovila, jednoj od najlepših pozornica na Jadranu.

Pred više od 1000 ljudi u publici, nastupali su Matija Dedić, Lu Dedić, Gibonni, Matija Cvek, Amira Medunjanin, Natali Dizdar, Mia Dimšić, Alen Slavica i Mate Grgat, pod palicom muzičkog producenta Nikše Bratoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari