„Boljšoj festival“ na Mećavniku, koji se završio sinoć, okupio je zvučna imena klasične muzike. Češki simfonijski orkestar izveo je u petak 5. simfoniju Čajkovskog, a posebna je čar što je ova kompozicija izvedena na obroncima Mokre gore, kaže za Danas Dušan Miheli, menadžer ovog orkestra


Prema njegovim rečima, za njih je ovaj festival savršeno iskustvo.

„Zaista, više je nego dobro organizovan. Okruženi smo planinama, izvodimo klasičnu muziku i zaista osećam toplu atmosferu od organizatora i posetioca festivala. U Srbiji smo bili u junu. Tada smo izvodili muziku iz opere „Time of the gypsies“. Bili smo u Beogradu, pa nam je ovo prvi put da smo na Mećavniku. Sada izvodimo i melodije ruske klasične muzike. Drago mi je da ćemo opet imati priliku da na ovom festivalu ruske klasične muzike izvodimo različite kompozicije, među kojima će opet biti „Time of the gypsies“ sa No smoking orkestrom“, kaže Miheli.

Preksinoć, u subotu veče, nastupio je No smoking orchestra s češkim Nacionalnim simfonijskim orkestrom. Oni su zajedno izveli operu „Dom za vešanje“. Sinoć, poslednjeg dana festivala, između ostalih je nastupio ruski pijanista Jurij Rozum. Festival, koji je počeo u petak veče se organizuje prvi put, po uzoru na filmski festival“Kustendorf“. Generalni pokrovitelj je kompanija Gaspromnjeft, pa je i tema takmičarskog dela programa izvođenje klasičnih i savremenih ruskih kompozicija.

Glavna ideja Boljšoj festivala je promocija mladih talenata iz srednjih muzičkih škola i akademija iz Srbije, a u želji da festival postane deo evropskih i svetskih festivala klasične muzike.

Organizator Emir Kusturica je rekao da postoje velike prijateljske veze Srbije i Rusije i kulturni dodir koji nije dovoljno gajen i sada je prilika da se to promeni. Dejan Sparavalo, muzički selektor festivala, kaže za Danas da festival daje šansu mladim i talentovanim muzičarima da sviraju što više i gde god je to moguće.

„Ovo je prilika da se druže, da razmenjuju iskustva. Kusturica je sličnu stvar uradio sa filmom i festivalom Kustendorf, koji traje evo već sedmu godinu. Naravno, nadamo se da će i ovaj festival da poprimi iste razmere, da će postati internacionalni. Ako u narednim godinama ostvarimo ono što smo na početku svi zajedno zamislili, ovo bi mogao da postane jedan od centralnih muzičkih festivala u Evropi“, zaključuje Sparavalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari