Na 32. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ zaječarskoj publici se predstavilo Narodno pozorište Republike Srpske - Banja Luka 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Sinoć se, na 32. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ zaječarskoj publici predstavilo Narodno pozorište Republike Srpske – Banja Luka, predstavom  „Gospođica“, koju je prema delu Ive Andrića i dramatizaciji Vanje Ejdus, režirala i adaptirala Đurđa Tešić.

,,Gospođica“ podseća na današnje vreme, koje tlači svakoga, u kome nema savesti, u kome svako grabi i snalazi se samo za sebe, u kome je novac postao božanstvo.

Lik Rajke Radaković Gospođice u ovoj predstavi savršeno je oživela prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske , Slađana Zrnić, koju je žiri nagradio nagradom Zoranov brk za sjajnu bravuru.

“U toku rada na predstavi nismo imali neka očekivanja i mislim da je baš zbog toga predstava i uspela. Imali smo samo očekivanje da ispričamo priču koja je kompleksna, iz romana koji je toliko zanimljiv, i da to prensemo publici. Takođe, imali smo zadatak da uvek imamo dobru probu i da uživamo dok radimo.  Bez toga predstava ne bi bila precizna, jer ona prosto zahteva da se bude izuzetno koncentrisan. Ipak, najlepše od svega je kako je reagovala publika i to je ono što nam daje podstrek da budemo sve bolji. Sigurni smo da smo na dobrom putu i da će se ova predstava još dugo igrati.  Svim glumcima je izazov da budu na nekom glumačkom festivalu, pa tako i na ovom u Zaječaru. Nagrada Zoranov brk je veoma važna nagrada koja obavezuje, i ja vama ne  mogu sada da opišem kako se osećam. Iako sam ja dobila ovu prestižnu nagradu za glumca večeri, moram reći da ona pripada celom ansamblu. Jer ,,Gospođica“ nije izgrađena samo od mene nego od svih  glumaca koji stvaraju tu priču. Tako da verujem da sve moje kolege doživljavaju ovu nagradu kao svoju”, rekla je glumica Slađana Zrnić.

Deo ove velike priče o strasti i propasti, o nesrećnim, usamljenim i prevarenim ljudima, bila je i glumica Belinda Stijak.

“Bilo je teško , zahtevno i uzbudljivo ali mi smo uživali radeći ovaj komad. Rediteljka Đurđa Tešić dala nam je slobodu  da maštamo, da razmišljamo,  da budemo uključeni maksimalno. Tako smo mi u toku celog procesa stvaranja predstave  mogli da predlažemo, dodajemo, istražujemo, što je dobitna kombinacija“, kazala je na okruglom stolu kritike Belinda Stijak.

U komadu smo gledali i mladog glumca, još uvek akademca, Pavla Pavića, koji u predstavi igra, svira, glumi.

“Dok smo radili komad osećao sam se kao u krugu porodice. Moje kolege su me podržale i ja mogu samo reči hvale da kažem. I direktorka pozorišta me je podržala što mi jako važno. Siguran sam da će ovaj komad imati dug život“, rekao je glumac Pavle Pavić.

Prema rečima glumice Snježane Mišić nije bilo lako izneti tri lika na sceni, ali je zato izazov bio veći.

“Zanimljivo je bilo za glumca da ima više različitih zadataka u nekom kratkom periodu. Bili su to brzi prelazi, jak inenzitet. U toku igre i nije bio neki napor jer je koncentracija bila uvek na visokom nivou. Ova predstava, bar meni, zahteva neku specifičnu vrstu koncentracije. Sa druge strane i nije bilo teško izneti komad jer je teško nešto što je nametnuto, a ne ono u čemu istinski uživate, kao što smo mi uživali dok smo stvarali ,,Gospođicu“, istakla je glumica Snježana Mišić.

Različite likove u periodu od nekih tridesetak godina, koji su uticali na Gospođicu i njeno oblikovanje oživeli su pored pomenutih glumaca i Nataša Ivančević, Bojan Kolopić i Danilo Kerkez. Priča koju su ispričali bila je propraćena muzikom kompozitora Vladimira Pejakovića. Scenografiju je uradila Dragana Purković Macan, dok je za kostime bila zadužena Ivana Ristić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari