Na 62. Saboru trubača u Guči: Glavne nagrade za južnjačke orkestre 1Druga "Zlatna truba" za Bojana Ristića. Foto:Privatna arhiva

„Zlatnu trubu“ po drugi put osvojio je Bojan Ristić iz Vladičinog Hana, dok je zanjbolji orkestar proglašen vranjski kojim rukovodi Stefan Mladenović iz stare trubačke porodice. Pobednički koncert Bojana Ristića večeras u 20 časova u rodnom gradu.

Najavu potpunog trijunfa orkestara sa „južne pruge“ na ovogodišnjem 62.Saboru trubača u Guči najavio je Bojan Krstić, trubač iz Vladičinog Hana kojme je uručeno „Majstorsko pismo“, čime se upisao među besmrtnike zajedno sa svojim zemljacima Bobnom Markovićem, Junuzom Ismailovićem i Slobodanom Salijevićem.

U konkurenciji 16 orkestara, odmah se kao favorit svojim maestralnim muziciranjem izdvojio Bojan Ristić. Nastupao je kao čevrti. Posle nastupa svih orkestara žiri je proglasio njegov nastup za najbolji pa mu je po drugi pripala „Zlatna truba“. Prvi put je ovo priznanje osvojio pre tačno dvadeset i jednu godinu.

„Ovo sam dugo čekao hvala svima koji su od početka verovali u mene i navijali da osvojim ovo priznanje. Spremali smo se dugo i strpljivo, jer u Guču na najveći svetski trubački megdan se ne ide nespreman. Konkurencija je bila žestoka, a eto ja sam uspeo da budem malo bolji od drugi“, rekao je za Danas Ristić.

Njegov orkestar „Bojan Ristić brass band“ u Guči je bio najbolji 2008. i 2016. godine, pa je sada bilo sve „tempirano“ da Bojanova truba „esplodira“ baš na 62. Saboru u Guči.

Svojim navijačima i sugrađanima Bojan Ristić će večeras na u centru Vladičinog Hana prirediti pobednički koncert. Svečani doček i svirka zakazani su za 20 časova.

I druga najvažnija nagrada sa ovogodišnjeg neformalnog svetskog prvenstva u trubaštvu dolazi na jug Srbije. Za to se pobrinuo Stefan Mladenović, unuk legendarnog Milana Mladenovića.

„Upseli smo da budemo najbolji u jakoj konkurenciji. Pobeda u Guči je za svakog trubača najvrednije priznanje koje on može da dobije za svoje muziciranje“, prokomentarisao je Mladenović za Danas.

Nagrada žirija za najbolje odsviranu izvornu pesmu pripala je Kristijanu Aziroviću i njegovom orkestru iz Bojnika. Sela koje je svojim majstorstvom na trubi proslavio Feat Sejdić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari