Na 8. Festivalu duodrame najbolja predstava "Moj muž" po tekstu Rumene Bužarovske 1Nebojša Bradić Foto: Stefana Savić

Nagrada za najbolju predstavu Osmog Festivala duodrame u Topoli pripao je predstavi „Moj muž“ Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, saopštio je žiri.

Nagrada za najbolju glumicu pripada Sofiji Juričan za ulogu Gospođe Fišer u predstavi Jedan Pikaso Ateljea 212, Beograd. Tihomir Stanić je nagrađen za ulogu Pikasa u istoj predstavi.

Specijalnu nagradu za partnersku igru dobijaju Jovana Belović i Sanja Marković za uloge u predstavi „Moj muž“ JDP-a.

Većeras će i publika u Kulturnom centru Topola odabrati najbolju predstavu.

Na 8. Festivalu duodrame najbolja predstava "Moj muž" po tekstu Rumene Bužarovske 2

U obrazloženju odluke žiri navodi se da su na temelju priča Rumene Bužarovske rediteljka Jovana Tomić i dramaturg Dimitrije Кokanov pažljivo odabranim scenskim sredstvima i teatarskim postupcima, svojstvenim modernom pozorišnom izrazu, gradili uzbudljivu priču u kojoj se kao u kaleidoskopu mešaju i prepliću ispovesti žena čije su sudbine određene odnosom prema muškarcu, a (raz)otkrivajući svoju poziciju u patrijarhalnom svetu, postepeno razgrađuju prostor vlastitog života.

„Tako nastaje naglašeno društveno angažovana predstava čija je posebna vrlina moderna, pažljivo stilizovana gluma dve izuzetne akterke, koje precizno nijansiraju razlike između mnoštva različitih karaktera koje tumače“, naveo je žiri.

Žiri je radio u sastavu reditelj Nebojša Bradić, predsednik, i članovi Maša Mihailović, operativna direktorka Ateljea 212, te Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i teatrolog, a takmičarsku selekciju sačinila je dramaturškinja Ataljea 212 Jelena Mijović.

Festival je otvoren 4. septembra, a završava se većeras dodelom nagrada i revijalnom predstavom „Ko je ovde idiot“ – Jugoart, u izvođenju Milana Kalinića i Sržana Ivanovića.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Topola, a organizatori Kulturni centar Topola i Udruženje festivala duodrame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari