Johann Sebastian BachFoto: EPA/PETER ENDIG

Na današnji dan 28. jula 1750. u Lajpcigu umro je nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah (Johann Sebastian Bach).

Savremenici su ga više cenili kao orguljaša, a interes za njegovu muziku i svest o njegovom značaju u istoriji muzike pojavili su se tek početkom 19. veka u doba muzičkog romantizma, naročito nakon Mendelsonovog (Mendelssohn) izvođenja Bahovog remek-dela „Muke po Mateji“ (1829), prenosi agencija Beta.

Medijska kuća Dojče Vele je na današnji dan pre četiri godine objavila podatak da se Bah nalazi se na prvom mestu rang-liste najpoznatijih kompozitora klasične muzike na svetu, ali i dodali da se ni danas ne zna puno toga o ovom muzičkom geniju.

Njegov stvaralački opus je opširno istražen i dokumentovan, kao i njegova profesionalna karijera, ali se relativno malo zna o tome kakva je ličnost bio, pa čak i kako je tačno izgledao, u poređenju s drugim kompozitorima. Ovaj kompozitor barokne muzike radio je kao koncert-majstor u Vajmaru, potom kao kapel-majstor u Ketenu, a u Lajpcigu je nakon toga dobio mesto glavnog kantora u crkvi Svetog Tome, gde je ostao do kraja života.

Smatra se majstorom fuge, a kompozitor Feliks Mendelson-Bartoldi je tek 1829. otkrio Bahovu sakralnu muziku, uključujući Bahove kantate, pasije i oratorijume komponovane za široku upotrebu. Mendelson je predstavio skraćenu Pasiju po Mateju, što je bio novi impuls za poštovaoce Bahove muzike.

Kako dodaje Dojče Vele, direktor Bah-festa Mihael Maul kaže da Baha danas ne slave kao nacionalnog heroja, već ga obožavaju zbog njegove muzike. Bahova muzika oduševljava ljude u čitavom svetu bez obzira na geografske, verske i kulturne razlike.

Mihaela Maula očaravaju bezvremene melodije ovog baroknog kompozitora. „One su tako neverovatno snažne da i mnogi poznati džez i rok muzičari kažu da je Bah najvažniji kompozitor u istoriji muzike.“ To je Maulu lično potvrdio i Sting – poznata pop-zvezda. „Rekao mi je da svakog drugog dana, kada ustane, uzme gitaru i odsvira Bahovu Svitu za violončelo.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari