Robin VilijamsFoto: Courtesy TOUCHSTONE PICTURES / Ronald Grant / Mary Evans / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Robin Vilijams američki glumac i stendap komičar koji je dobrotom i humorom uveselio svet, rođen je na današnji dan 21. jul 1951. godine.

Njegova razdragana izvedba na filmu pažnju publike je privukla još krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. veka, ulogom u sitkomu Mork i Mendi koja mu je donela Zlatni globus i nominaciju za nagradu Emi.

Privatno, veliki glumac se borio sa depresijom, koja ga je na kraju odvela u fatalan čin.

Slavni holivudski glumac izvršio je samoubisvo 11. avgusta 2014. godine.

Vilijams je svojim emotivnim ulogama kroz filmska ostvarenja pored osmeha publici donosio i suze.

Robin Vilijams
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Šira publika ga pamti kao komičara, međutim, Vilijams je svoje najjače uloge ostvario u dramama Dobro jutro, Vijetname (1987), Društvo mrtvih pesnika (1989), Buđenja (1990), Kralj ribara (1991) i Dobri Vil Hanting (1997), koja mu je donela nagradu Oskar za najboljeg glumca u sporednoj ulozi.

Njegove popularne porodične komedije mnoge generacije pamte još iz detinjstva, tu su naravno Popaj (1980), Kuka (1991), Gospođa Dautfajer (1993), Džumandži (1995) i Noć u muzeju (2006).

Kako je svojevremeno preneo Index.hr, za vreme snimanja filma Noć u muzeju, glumac se slomio.

“Jecao mi je u naručju na kraju svakog dana. Bilo je užasno“, ispričala je šminkerka Čeri Mins, a napisao Dejvid Ickov u biografskoj knizi „Robin“.

Kako navodi, šminkerka mu je predlagala da se vrati komičarskim nastupima kako bi se izvukao iz depresije, na šta je on samo plakao i govorio da ne može više.

“Ne mogu, Cheri. Više ne znam kako. Ne znam kako da budem smešan“, odgovorio joj je glumac čije se stanje iz dana u dan pogoršavalo.

Još jedna od njegovih uloga koje iz detinjstva pamtimo je dobar Duh iz crtanog filma Aladin (1992), kome je pozajmio glas, kao i likovima iz crtaća Roboti (2005) i Ples malog pingvina (2006), ali i u naučnofantastičnom filmu Veštačka inteligencija Stivena Spilberga.

Istakao se i u filmovima Kavez za ludake (1996), Insomnija (2002) i Zabranjene fotografije (2002), a 2013. se vratio na televiziju ulogom Sajmona Robertsa u seriji Luda ekipa televizijske mreže Si-Bi-Es.

Tri puta je bio nominovan za nagradu Oskar, koju je osvojio jednom za ulogu u filmu Dobri Vil Hanting.  Takođe je dobitnik dva Emija, četiri Zlatna globusa, dve Nagrade Udruženja glumaca i pet Gremija.

Jedna od uloga kojom je uveselio svet svojom dobrotom bila je glavna uloga na filmu Pač Adams, u kojoj su prikazani i mladi pacijenti oboleli od raka.

U tom filmu Vilijams smehom pomaže bolesnoj deci. Pacijent Kameron Bruk Stenli, koja je imala sedam godina kada se pojavila u filmu, opisala je kako je Vilijams zasmejavao decu čak i kada kamere nisu bile uključene.

„Hteo je da bude nečiji prijatelj. Hteo je nekoga da nasmeje, što je tužno. Bio je tako divan“, preneli su mediji njenu izjavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari