Posle predstava „Neprijatelj naroda“, „Sitnice koje život znače“, „Čuda Svetog Georgija“, „Umjetnik u gladovanju“ i „Kafka machine, na šestoj večeri ambijentalnog festivala Novi Tvrđava teatar predstaviće se glumci pozorišta Portal FSU iz Beograda. Reč je o predstavi „Ljubav i krivica“ koja se izvodi van konkurencije, adaptaciji drame „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Vide […]

Posle predstava „Neprijatelj naroda“, „Sitnice koje život znače“, „Čuda Svetog Georgija“, „Umjetnik u gladovanju“ i „Kafka machine, na šestoj večeri ambijentalnog festivala Novi Tvrđava teatar predstaviće se glumci pozorišta Portal FSU iz Beograda.

Reč je o predstavi „Ljubav i krivica“ koja se izvodi van konkurencije, adaptaciji drame „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Vide Ognjenović.

U svom kultnom delu Mihiz otvara večnu raspravu o odnosu ljubavi i dužnosti, na temu krivice i praštanja, a ključno pitanje koje se postavlja u novoj adaptaciji ovog komada je, kako je navela Ognjenović, jesmo li naučili da praštamo?

„U našoj adaptaciji, trudili smo se da se usredsredimo na genezu krivice, analizom okolnosti pod kojima je do prestupa došlo. Zatim, da izoštrimo stavove aktera kako bismo izdvojili sukob iz širokog okvira prihvaćene neravnoteže između pravila i osećanja. Nastojali smo da sukob osvetlimo izbliza kao oštro neslaganje među likovima drame oko pitanja da li ljubav iskupljuje sve prestupe, odnosno da li grešimo kad u ime ljubavi praštamo“, navela je rediteljka u programskoj knjižici ove predstave.

„Nismo ovu svoju varijantu smeštali striktno u istorijsko vreme već smo joj pristupili kao raspravi koja se ne okončava nijednim rešenjem i zato je to pitanje otvoreno za sve izuzetke i u ovom našem vremenu, bez obzira na ogromna nova saznanja i širinu savremenih pogleda. Nismo, naravno, nasilno remetili izvanredni Mihizov jezik i stil, ali smo sažimanjem usmeravali radnju i raspravu na temu koju smo izdvojili kao najbitniju za našu predstavu“, istakla je Vida Ognjenović, koja je selektorka i direktorka festivala Novi Tvrđava teatar.

Na otvorenoj sceni Vile Stanković u Čortanovcima Mihizove junake oživeće Đorđe Jovičić (Banović Strahinja), Tamara Stanisavljev (Anđa), Jovan Nešković (Vlah Alija), Milo Lekić (Vojin Jugović), Marija Spasić (Jelica Jugović).

U autorskoj ekipi predstave su i Nevena Saraković, kostimografkinja, Slobodan I Aleksandar Petković, scenske borbe.

Ovogodišnje, 9. izdanje ambijentalnog festivala Novi Tvrđava teatar, koje se odvija pod sloganom „Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati“, završava se sutra, 7. septembra, svečanom dodelom nagrada.

Pored priznanja za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju i najbolju žensku i mušku ulogu, prošle godine ustanovljena je i nova nagrada „Milan Lane Gutović“.

Prva laureatkinja nagrade koja čuva uspomenu na glumačkog velikana bila je Biljana Đurović, za ulogu u predstavi „Berači snova“.

Autobus za Čortanovce iz Beograda polazi u 18.30 ispred Pete beogradske gimnazije, a iz Novo Sada 19 časova sa autobuske okretnice, kod Hotela Centar.

Povratak je planiran pola sata posle završetka predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari