Na Filmskim susretima Niš za glumačke nagrade se takmiči 13 filmova 1Foto arhiva: Beta/Saša Đorđević

Na ovogodišnjem Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti Niš“, 58. po redu, u takmičarskom delu biće prikazano 13 filmova od 20 prijavljenih, kazao je Dejan Dabić, selektor filmova i filmski kritičar.

“Među odabranim filmovima je jedna svetska premijera- film ‘Što se bore misli moje’ reditelja Milorada Milinkovića, pet niških premijera i jedna festivalska premijera”, rekao je Dabić.

On je kazao da se ovih dana potpisuju ugovori sa filmskim producentima, a da će nakon toga biti objavljen kompletan spisak filmova i redosled projekcija na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

“Filmski susreti” će se održati od 26. avgusta do 1. septembra.

Direktor festivala je Srđan Savić, inače direktor Niškog kulturnog centra, a umetnički direktor je po prvi put Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Kao i ranijih godina biće dodeljeno osam zvaničnih nagrada- Gran pri “Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje, “Car Konstantin” i “Carica Teodora” za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu i nagrada za najbolju debitantsku ulogu, navodi se u saopštenju NKC.

“Filmski susreti” su najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu u Srbiji, jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu i jedinstvena manifestacija posvećena isključivo glumcima.

Osnivači festivala su Grad Niš i Udruženje filmskih glumaca Srbije, a organizatori su NKC i UFGS.

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije.

Dva niška filma, van konkurencije

Za sada je poznato da će na završnoj večeri, van konkurencije, nakon dodela nagrada, biti prikazana dva filma u niškoj produkciji.

Prvi je dokumentarni film o glumcu Žiki Milenkoviću “Narodni glumac”, u produkciji Olivera Paunovića, a u režiji Vladimira Ristića.

Drugi je dugometražni igrani film “Prihvati ili odbij”, u režiji Božidara Pešića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari