„Na licu mu sve piše“: Izložba karikatura Marka Stajića 1Foto: Promo/Pozivnica

Izložba karikatura Marka Stajića biće otvorena u Maloj galeriji Ulupuds-a (Uzun Mirkova 12) 15. juna u 19 sati.

Postavka se može pogledati do 23. juna.

„Na licu mu sve piše“: Izložba karikatura Marka Stajića 2
Karikatura: STEVO ŽIGON(nagradjeni portret na konkursu PJER- 2010. god.)

Tošo Borković, karikaturista Večernjih Novosti povodom izložbe piše: „Mali korak za čoveka , a veliki za karikaturu desio se onog trenutka kada je majmun sišao sa drveta, uspravio se na zadnje noge i prohodao. Ta komična situacija sigurno je nasmejala majmune na drvetu. Smatra se da je to trenutak kada se rodila karikatura. Gegavim korakom krenuo je dalje putem evolucije. Put je vodio preko trnja do zvezda. Kada je prošao deonicu puta posutu trnjem, trebalo je krenuti ka zvezdama. Prvi kosmonauti bili su majmuni, a ne ljudi. Ukupno 32 majmuna su prošli najteže testove i dugotrajnu obuku da bi postali kosmonauti.To su potomci onih majmuna koji su se smejali sa drveta!“

On potom pita: „Zar ova priča od majmuna do čoveka i nazad, ne liči na izvanrednu karikaturu?“

„Na licu mu sve piše“: Izložba karikatura Marka Stajića 3
Karikatura: 4. Vlada Velickovic-format A3, ugljen(pocasna diploma na konkursu karikature RINOCEROS 2016.)

„Karikatura je deo ljudske evolucije. Ako karikaturista želi nekom nešto da skreše u lice, najbolje je da ga nacrta. Kada se pojavila moderna portret-karikatura, karikaturom su vladali „ljudi-punoglavci“. To su karikature na kojima je nacrtano malo ljudsko telo sa velikom glavom. Ljudsko lice je za memoriju vizuelna suština čoveka. Ovakav stil se zadržao sve do pojave moderne francuske portret-karikature, koja pokreće nove stilove širom sveta. Danas je ova vrsta karikature u velikoj ekspanziji. Sve te odlike moderne portret-karikature prepoznaju se i u karikaturama Marka Stajića. Energija, insistiranje na ličnom rukopisu, izražena likovnost, psihološko analiziranje i veoma korektan odnos prema modelu“, napisao je Tošo Borković i dodao: „Na licu mu sve piše“!

„Na licu mu sve piše“: Izložba karikatura Marka Stajića 4
Karikatura: TITO, akrilik(specijalna diploma na konkursu karikature RINOCEROS 2017.)

„Marko zna da na licu sve piše, zna to i da pročita sa lica i pretvori u izvanrednu karikaturu. Njegove karikature su nekoliko puta nagrađivane na velikim turnirima karikature i pitam se , do kojih visina će dosegnuti kad upotrebi svoje najveće kapacitete? Verujem da ubrzo dolazi vreme u kojem će njegov rad dominirati“, napisao je Tošo Borković povodom izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari