Pozorišni festival Nušićevi dani biće održan 28. put od 4. do 17. aprila u Centru za kulturu u Smederevu. Počeće premijerom predstave „Ožalošćena porodica“ 4. aprila u 20 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu. Sava Đuričić, umetnički direktor manifestacije, istakao je da ove godine priređuju Nušićeve dane kao jedinstvenu kulturnu manifestaciju grada Smedereva.

„Ovu godinu doživljavamo kao uvertiru 30-e jubilarne manifestacije i zato smo uneli nekoliko novina i potvrdili kvalitet Festivala. I dalje pratimo određene programske segmente, recimo ‘U susret Nušićevim danima’. Na otvaranju pretfestivalskog programa položićemo venac na spomenik Branislavu Nušiću 6. aprila u 19 sati na Platou ispred Centra za kulturu, nakon čega će biti otvorena izložba slika Save Stojkova. Manifestaciju će otvoriti zamenica gradonačelnika Smedereva Jasna Avramović istog dana u 20 sati, a posle toga biće prikazan ‘Kabare Pendula i prijatelji’. U okviru ciklusa dečijih programa biće održana dva programska sadržaja 7. aprila, kao i ‘Susret cincarskih društava’, a nakon toga će biti prikazan muzičko-scenski projekat Nebojše Dugalića ‘Naša stvar’ u režiji Slavenka Saletovića. Defile ‘old-tajmera’ iz vremena Nušića biće održan 10. aprila, kao i muzičko-scenski prikaz starogradske muzike i kabare Zorane Pavić s muzikom iz vremena Nušića. Sve to je uvod u festivalski deo“, najavio je Đuričić.

Dragana Čolić Biljanovski, teatrolog i selektor Festivala naglasila je da će zvaničnu selekciju otvoriti Stevan Koprivica, dramski pisac 11. aprila u 20 sati u Velikoj dvorani, nakon čega će Kruševačko pozorište izvesti predstavu Branislava Nušića „Put oko sveta“ u režiji Juga Radivojevića. „Koncept Festivala je već nekoliko godina ‘Nušić i na Nušićevom tragu’. Imali smo mnogo ponuda i poziva, jer se Nušić sve više i više igra. Ove godine smo pokušali u skladu s materijalnim mogućnostima da dovedemo dve predstave iz regiona, jer izgleda da je aktuelnost Nušića sve više i više na snazi. Narodni teatar iz Bitolja gostovaće s predstavom ‘Pokojnik’ u režiji Ljupča Georgievskog 12. aprila, jer je makedonski grad Bitolj igrao važnu ulogu u životu Nušića. Narodno pozorište iz Tuzle, koje nije dugo gostovalo kod nas, gostovaće s duhovitom postavkom ‘Gospođe ministarke’ 14. aprila. U okviru programa ‘Na Nušićevom tragu’ gostovaće različite trupe koje su napravile svoju scenu pod nazivom ‘Aleksandar Popović’. Prva predstava je satirična komedija ‘Pr ili potpuno rasulo’ u režiji Egona Savina, a govori o današnjem vremenu. Druga predstava s ove scene je urnebesna komedija u Nušićevom stilu ‘Zvezdarske zvezdice’. Najnovija premijera Zvezdara teatra „Život u tesnim cipelama“ u režiji Dušana Kovačevića biće prikazana 15. aprila, a ovaj ‘reality-show’ govori o tranziciji“, objasnila je Dragana Čolić Biljanovski.

Na zatvaranju Festivala, 17. aprila u 20 sati biće dodeljene Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni Stručnog žirija i na osnovu glasova publike, kao i nova nagrada za rediteljski rad, koja je uvedena ove godine, a biće dodeljena Egonu Savinu. Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu čine Muharem Pervić, predsednik, i Ljiljana Blagojević i Dragoslav Bata Mandić.

Pokrovitelj festivala je Grad Smederevo.

Nagrada za životno delo Olgi Odanović

Laureat Nušićeve nagrade za životno delo, koja se dodeljuje glumcu komičaru, ove godine je Olga Odanović, dramska umetnica. Odluku o dodeli ove nagrade doneo je žiri u sastavu: Svetlana Bojković, predsednica, Tatjana Lazarević Milošević i Milisav Buca Mirković. Prema rečima Svetlane Bojković, sveokretna i artistička gluma Olge Odanović nagoni publiku na pokret i smeh svojom silovitošću osećanja i ritma. „Često pribegava maštovitoj moći jezika, a u većini svojih ženskih uloga ova bogom dana komičarka nalazila je izvorne podsticaje da bi ostajala u domenu svojih izvornih emocija“, izjavila je Svetlana Bojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari