Četvrti književni festival – Na pola puta, koji će okupiti dvanaest pisaca i prevodilaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, od kojih neki stvaraju u inostranstvu, biće održan u Užicu od 13. do 17. aprila. Organizator festivala je Užička gimnazija, u saradnji sa Umetničkom školom, osnovnim školama „Nada Matić“ i Dušan Jerković, kao i Narodnim pozorištem Užice, a grad je i ove godine pružio finansijsku podršku.

Susret pisaca simboličnog naziva, koji aludira da je Užice na pola puta između Sarajeva i Beograda, pokrenuli su Nenad Veličković, pisac iz Sarajeva i Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji. Cilj festivala je, kako je objasnila Marjanovićka, potraga za novim prostorima i načinima da se dobra knjiga približi čitaocima, posebno mladima. Učenice gimnazije Anja Kukanjac i Ana Danilović najavile su da će učesnici održati predavanja u gimnaziji i časove književnosti u drugim školama, a uveče, od 20.30 sati, na Maloj sceni Narodnog pozorišta uslediće književne večeri. Ove godine u Užice dolaze autori sa prostora bivše Jugoslavije, koji žive i stvaraju van Balkana, poput Dubravke Ugrešić, kojoj će to biti prvi javni nastup u Srbiji posle devedesetih godina kada se iz Hrvatske preselila u Amsterdam. Kolja Mićević dolazi iz Pariza, a Amir Kamber iz Kelna. Pored njih gosti Užičana biće i Nada Gašić (Zagreb), Radmila Lazić, Draško Miletić, Jasminka Petrović i Dobrosav Bob Živković (Beograd), Nenad Veličković (Sarajevo), bloger Lav Afrički (Osijek), Predrag Lucić (Split) i Boris Dežulović (Beograd/Split).

– Verujemo da čitanje njihovih dela, a posebno druženje sa učenicima, pomaže mladoj čitalaškoj publici da otkrije delove zajedničke kulture, ali i njene specifičnosti – rekla je za Danas profesorka Marjanović, zahvalivši gradskoj vlasti na finansijskoj podršci. Ona je objasnila da će jedna od karakteristika ovogodišnjeg festivala biti prevodilaštvo, pa je u planu književno veče koje će biti posvećeno tom vidu stvaralaštva.

Festival je za tri godine ugostio dvadeset pet pisaca i teoretičara književnosti iz regiona, čija dela se karakterišu visokim estetskim i etičkim vrednostima. U književnim krugovima užički susret pisaca već je postao prepoznatljiv kao „književno čudo“ ili „užička književna gerila“, pa se književnici bez obzira na svoje obaveze, rado odazivaju pozivima organizatora. Posebno su zanimljive nekonvencionalne književne večeri, koje su izuzetno posećene i traju satima, uz aktivno učešće mlade publike i sa iznenađenjima koja se priređuju i piscima i publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari