Na premijeri u Berlinu stajale prazne stolice 1 Foto : AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prazne stolice označile su odsustvo iranskih reditelja Marjam Mogadam i Behtash Sanaeeha koji su u petak na Berlinskom filmskom festivalu trebalo da predstave film “My Favourite Cake”, ljubavnu romansu o starijem iranskom paru.

„Zabranjeno nam je da vam se pridružimo i da gledamo na filmskom platnu film o ljubavi, o životu i o slobodi, izgubljenom blagu u našoj zemlji“, istakli su redatelji u saopštenju, koje je novinarima pročitala glavna glumica Lili Farhadpur, koja je smela da učestvuje na novinarskoj konferenciji uz glavnog glumca Esmaila Mehrabija, piše Hina, prenosi Index. hr.

Glumeći Mahin, 70-godišnjakinju u Teheranu, Farhadpour pije vino, pleše i drži se za ruke s Mehrabijem, koji glumi Esmaila, u kojeg se zaljubi u 97-minutnom filmu.

„Počeli smo verovati da se više ne može ispričati priča o iranskoj ženi poštujući stroge zakone kao što je obavezni hidžab“, napisali su u pismu reditelji.

Ni jedan od reditelja, koji su 2021. u Berlinu predstavili film “Balada o beloj kravi”, nije smeo da dođe der su im to zabranile iranske vlasti.

Organizatori festivala pozvali su u saopštenju 1. februara iranske vlasti da ukinu tu odluku.

Iranski zvaničnici u petak nisu bili dostupni za komentar, a iranski mediji ne otkrivaju zašto reditelji nisu smeli da dođu.

Farhadpur, koja je još i spisateljica i novinarka, rekla je da je film snimljen pre smrti mlade iranske Kurdkinje Maše Amini u pritvoru u septembru 2022., što je izazvalo masovne proteste.

„Sve je to nekako povezano, ali smo ipak odlučili da snimimo film kako smo ga snimali prije protesta“, rekla je, dodajući da ju je filmu privuklo to što prikazuje kako život žena u Iranu stvarno izgleda.

„Žene ne nose hidžab dok spavaju, ne peru rublje noseći hidžab, a to u iranskim filmovima znači da likovi jednostavno nisu blizu stvarnosti ako to moraju usvojiti“, rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari