martin makins nagrada artur klarkFoto: Pako Mera / Alamy / Alamy / Profimedia

Nagrada Artur Klark otišla je škotskom piscu Martinu Makinsu za roman koji je žiri opisao kao „napeto putovanje“ od dubina okeana do svemira.

Roman In Ascension je treći Makinsov roman, koji je u sredu u Londonu proglašen za najbolji naučnofantastični roman protekle godine.

Roman prati morsku biološkinju Li koja se pridružuje jednom timu na istraživanju novopronađenog šanca na dnu Atlantskog okeana.

Makines je prethodno objavio romane Infinite Ground 2016. i Gathering Evidence 2020. godine, a In Ascension je takođe bio na široj listi za Bukerovu nagradu 2023.

https://x.com/ClarkeAward/status/1816185769683476694

A u užem izboru za nagradu Artur Klark našli su se i Chain-Gang All-Stars Nana Kvame Anđei-Brenje, The Ten Percent Thief Lavanje Lakšiminarajan, The Mountain in the Sea Reja Najlera, Some Desperate Glory Emili Teš i Corey Fah Does Social Mobility Izabel Vajdner.

„Kao i uvek, većanje je bilo puno emocija i inteligencije i trebalo je malo da In Ascension dođe na mesto favorita. Prikazuje nam, po rečima jednog sudije ‘poglede između ćelijskog i kosmičkog’. To je napeto putovanje i roman po tradicijih samih Klarkovih romana“, rekao je Endru M. Batler.

Nageada Artur Klark postoji od 1987. godine

Ovu nagradu ustanovio je Klark, koji je naisao scenario za film 2001: Odiseja u svemiru, kao i skoro još 100 rada naučne fantastike i nefikcije.

Prvi put je dodeljena Margaret Atvud za Sluškinjinu priču, a dobijali su je i Kolson Vajthed i Emili Sent Džon Mandel.

Prošle godine, nagrada Artur Klark otiša je u ruke Neda Bomana za roman Venomous Lumpsucker, smešten u 2030-e, koji prati potragu za preživelom kolonijom hiperinteligentnih riba.

U žiriju se ove godine bili Doli Garland, Stark Holborn, Nik Klark, Tom Dilon i Glin Morgan.

Makins će dobiti 2.024 funte, simbolično u skladu sa godinom. Od 2001, visina nagrade raste za funtu godišnje.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari