beogradski pobednikFoto: Katarina Drajic/ATAImages.

U utorak, 30. januara 2024. godine, u Biblioteci grada Beograda svečano je uručena književna nagrada „Beogradski pobednik“.

Dodela nagrade počela je minutom ćutanja u slavu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade BEOGRADSKI POBEDNIK – književnika i akademika Gorana Petrovića.

Prisutnima se obratila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, kao i predsednik žirija prof. dr Predrag Petrović kao i ovogodišnji laureat Vladan Matijević.

Odlomke iz nagrađenog romana „Pakrac“ čitao je glumac Jovan Jovanović.

Nagrađeni roman, prema Obrazloženju žirija „izdvojio se majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta“.

Nagrada „Beogradski pobednik" svečano uručena piscu Vladanu Matijeviću 1
Foto: Katarina Drajic/ATAImages.

Povodom radnje dela je saopšteno da „udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike, dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka ratnih devedesetih“.

Za Matijevićev roman glasali su predsednik žirija Predrag Petrović, i članovi Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vesna Trijić, dok je Nataša Anđelković svoj glas dala romanu Pesma o tri sveta Vladimira Pištala, koji je objavila IK Agora.

U najužem izboru za nagradu, našli su se i Stevan Vraneš, sa delom Devojačka soba (Dokaz izdavaštvo), Filip Grbić, sa Kanon potištenog uma (Vulkan), Maja Iskra, sa knjigom Aperkat (Lom) i Bojan Savić Ostojić, sa Vreme vode (Kontrast izdavaštvo).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari