Nagrada “Hudi Maček” Grossman festivala fantastike uručena Marku Vidojkoviću 1

Piscu i kolumnisti Danasa Marku Vidojkoviću uručena je počasna nagrada Hudi maček (Opasni mačak) Grossman festivala fantastike u Ormožu, u Sloveniji.

Nagrada mu je dodeljena u oktobru prošle godine, a uručena mu je tek u subotu jer je bio onemogućen da je primi zbog neprekidnih selidbi.

Žiri je u svom obrazloženju ukazao na činjenicu da je Marko Vidojković pisac, društveni aktivista, novinar, voditelj i muzičar.

On je aktivista za ljudska prava koji je bezuslovno spreman da se žrtvuje za ideal društvene solidarnosti, navodi se u obrazloženju.

Takođe je i počasni član Udruženja književnika Slovenije.

“Satirični alternativni-istorijski-multiverzum njegovog romana ‘E baš vam hvala’ (u Srbiji ga je objavila Laguna 2017. godine prim.aut) odjeknuo je u većem delu bivše Jugoslavije i čak je dobio, što je još uvek veoma retko, posebno izdanje i prevod u svakoj od bivših republika. Kao što je to slučaj sa svakom istinskom utopijskom književnošću, njegov istinski književni prezir prema onome u šta smo se pretvorili nije ni naivan ni bez ironije, dok prikazuje navodno savršen alternativni svet za koji se ispostavilo da je zasnovan na neviđenom nasilju. Predstavlja brojne mogućnosti koje nisu ostvarene u istoriji. Uglavnom nežanrovski pisac koristio je naučnu fantastiku ne samo kao oruđe, već sa dubokim razumevanjem njene srži”, ukazao je žiri obrazlažući svoju odluku da počasnu nagradu dodeli Marku Vidojkoviću.

Nagrade su još dobili Darko Perović i Danilo Milošev Wostok.

Grossmann festival je počasnu nagradu za izuzetan doprinos umetnosti stripa dodelio Darku Peroviću koji je obeležio četiri decenije strip stvaralaštva, četiri decenije otkako je svoje prve stripove objavio u raznim jugoslovenskim strip časopisima.

Veoma je teško naći časopis koji nije objavio neke od njegovih radova.

Pre nego što ga je rat u Jugoslaviji naterao da se preseli u Španiju, gde je sarađivao sa piscem Enrikeom Abulijem, dao je doprinos umetnosti jugoslovenskog stripa izvanrednim delima, kao što je njegov prvi veliki strip Brek.

Počasnu nagradu za izuzetan doprinos umetnosti stripa dobio je i Danilo Milošev – Wostok koji uvek korača na ivici alternativne i mejnstrim umetnosti.

Njegovi radovi, po principu uradi sam, svojim prepoznatljivim pristupom i nemilosrdnom iskrenošću ostavili su neizbrisiv trag na nekomercijalnoj strip sceni bivše Jugoslavije, a ni danas nisu izgubili na aktuelnosti.

Svojim stripovima, rađenim u stilu panonskog nadrealizma, često je doneo olakšanje ljudima koji su se devedesetih godina prošlog veka našli veoma blizu vetrova rata.

Ekstremnim apsurdom dokazao im je da to ipak nije tako loše kao što se čini i – pre svega – pokazao im mogućnost drugačije perspektive.

Svoje stripove objavljivao je širom zapadnog sveta, od SAD, Velike Britanije, Belgije, Italije, Holandije, Francuske, pa sve do Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari