nagrada isidora sekulićFoto: Kuća kralja Petra promo

Svečanim uručenjem književne nagrade „Isidora Sekulić” Aleksandru Jerkovu, za knjigu „Istina (srpske) književnosti“ (Albatros Plus, 2023), otvorena je manifestacija „Dani Isidore Sekulić” u Kući kralja Petra Prvog na Senjaku.

Novčanu nagradu dobitniku je uručio predsednik Skupštine Gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić, a Povelju i Plaketu član Opštinskog veća Dejan Gerić zajedno sa predsednikom žirija Petrom V. Arbutinom.

Predsednik Skupštine je istakao da Opština Savski venac neguje tradiciju sećanja na Isidoru Sekulić, koja je stvarala i poslednje decenije svog života provela na ovoj opštini.

– Kao što Isidorina dela traju i trajaće vekovima, tako i ova književna nagrada postoji više od 50 godina  – rekao je Kukić i čestitao ovogodišnjem dobitniku, profesoru Aleksandru Jerkovu, koji je priznanjima za svoj rad pridružio još jednu uglednu nagradu.

Nagrada „Isidora Sekulić" uručena Aleksandru Jerkovu 1
Foto: Kuća kralja Petra promo

Književna nagrada „Isidora Sekulić“ ustanovljena je Odlukom Skupštine opštine Savski venac 1967. godine i dodeljuje se svake godine pojedincima za uspešno književno delo ostvareno u književnim žanrovima kojima se bavila Isidora Sekulić, a koje je napisano na srpskom jeziku i objavljeno u Srbiji tokom prethodne godine.

Žiri književne nagrade „Isidora Sekulić“ u sastavu: Laura Barna, Dobrivoje Stanojević i Petar V. Arbutina saopštio je da je na konkurs ove godine pristiglo 46 knjiga. Odlukom članova žirija nagrada koja nosi ime naše velike književnice pripala je profesoru Jerkovu.

Svečanost u Kući kralja Petra upotpunjena je čitanjem Isidorinih citata i nastupom učenika Muzičke škole „Davorin Jenko“.

Manifestacija „Dani Isidore Sekulić“ nastaviće se sutra od 19 časova, uz „Isidorinu čajanku“ i razgovor sa dobitnikom nagrade u prisustvu članova žirija, u okviru projekta „Isidora nas sluša“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari