Nagrada Lazaru Čurčiću 1

Danom Biblioteke svečano se obeležava značajan datum u istoriji Matice srpske, kao i srpske kulture u celosti, dan kada je 1864. godine, iz Pešte ka Novom Sadu, zaplovio parobrod „Napredak“, kojim je bečkerečki trgovac Jovan Forović preneo celokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.

Biblioteka Matice srpske je obeležila svoj dan, svečanom akademijom na kojoj su se gostima obratili prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, koji je rekao da je „uprkos diskontinuitetima srpska kultura kroz hodnike vremena i istorije pokazala svoju snagu, vitalnost i svoje utemeljenje, svoju zagledanost u sebe, ali i druge“.

Upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović održao je „Besedu o knjizi i biblioteci“. „Budućnost biblioteke nije tehničko-tehnološko, već kulturalno, vrednosno i, ako hoćete, državno pitanje prvoga reda“, rekao je upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović.

Na Dan Biblioteke uručuje se nagrada „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“, koju je ove godine dobio Lazar Čurčić, bibliotekar, bibliolog i istoričar srpske knjige, književnosti i kulture. Besedu o dobitniku mr Dušice Grbić, članice žirija za dodelu nagrade, pročitala je Isidora Popović. Ovom prilikom uručena je i „Zahvalnica“ Biblioteke Matice srpske, čiji dobitnik je ove godine Galerija Matice srpske.

U programu je učestvovao i hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i Lena Kovačević, a vodila ga je Isidora Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari